2014. április 12., szombat

Agi negyszeres nagymama lett

Mikor elindult hozzam, meg csak ketten voltak: egy feher, a fulecskei vorosek, es egy fekete voroses beutessel.
Egesz nap Martin, es a meg szuletendo 2-3 utodon jart az esze. Ezert biztam ra tegnap csupa futkosos tennivalokat. Delelott az  Erzsebet utalvanyert ment az SZTK-ba. Kozben megerdeklodte, mikor lesznek valoszinuleg legkevesebben a sebeszeten.
Ezert indultam el fel kettkor.De kiderult, aznap delutan az orvos szabadsagon van.
Agi meg Donit vitte volna a dokihoz, mert ujra elkezdett vakarozni. Telefonaltam neki hogy varjanak meg, en is veluk megyek. Utana meg fagyizzunk a kedvenc cukraszdamban, megunneplendo a picurok szuleteset.
Amikor meg en jartam a gyogyszertarba, idonkent betertem egy fagyira, vagy szelet tortara. Nem volt olcso, de isteniek a tortai, (akkor 4-500 Ft volt egy szelet, es 250 egy gomboc fagyi) a fagylaltjai. Ezert lepodtem meg annyira, hogy nemhogy nem novekedtek, vagy stagnalak az arak, de jelentosen olcsobb lett a fagyi legalabbis. Most 190 Ft-ert adtak a gombocot, es ugyanolyan finom volt.
Ha nem is sikerult elintezni a sebeszetet, azert jol esett kimozdulni. Majd kedden, ha addig nem javul. De egy ilyen fekely erszukuletesnel, es cukorbetegeknel nehezen gyogyulnak. Sokszor evekig is eltart.
Mikor hazajottunk,  Agit megbiztam, hogy fozzon krumplit a porkoltomhoz. A krumplilebol egy keves zoldseggel, meg hagymaval meg egy jo kis tesztalevest. Elmondtam milyen fuszerek kellenek bele: bors, 1 maggi kocka, egy kis vegeta, zeller, es petrezselyemzold. Az 1 kilo krumpli levebol lett vegul 3 deci  "leves"nek mondott sos, bors es zoldek nelkuli  le. Miutan elment, es kimentem a konyhaba, nem tudtam eldonteni, hogy nevessek-e, vagy inkabb rohogjek.
Mivel egesz delutan nem volt netem, nem tudtam megnezni a feszen Agi kepes uzenetet. Kenytelen voltam felhivni, hogy vegul hanyan lettek a lurkok? Azutan, mikor vegre ujra lett Net, meg is nezhettem a gyonyoruseges kis csaladot: 2 voros szuletett utolsonak. Ok is szepek, de az elsoszulott, feher viszi a palmat. Harmojuknak tegnap estere mar volt is gazdajuk, ugy, hogy meg a nemet sem tudjak. Agi nem mert hozzajuk nyulni. Felt, hogy Marti atkoltoztetne oket a cicahazbol mashova. Ott idealis helyuk van.





                                                    Ugye, milyen gyonyorusegesek?
Az elsoszulottet en is elfogadnam! O a legelevenebb. Meg nem nyilt ki a szeme, de igy is nagyon erdeklodo kis vakarcs. Agi azt mondja, allandoan indul  "vilagot latni", illetve szagolni. O az, aki mar ki is szokott a biztonsags odubol, es mert az kisse magasabban van a foldszintnel, lebucskazott onnan. Aginak le kellett szerelnie a talapzatrol a hazat. Meg jo, hogy annyi esze azert volt Martinak, hogy ne az emeletre fialjon.

**********************************************************************************

Es most Donikarol essen nehany szo:

Jol sejtettem: mar megint megtelt a buzmirigye. 1500Ft-ert nyomta ki a doktorno.
Szerencsere abba is hagyta rogton a vakarozast. Ugy laszik, ezentul ez 2-3 havonta rendszeres koltseg lesz.
Azt mondta, hogy elkepzelheto, hogy esetleg a viragporra, a parlagfure is alergias lehet. De idosebb korban elofordulhat a csirkehusra is alergia.  Javasolta, hogy hanyagoljam a konzerveket. Inkabb fozzek neki marhaszivet-tudot-majat-lepet-geget rizzsel, es zoldsegekkel a konzervet helyettesitesere. Olcsobb is, finomabb is a konzervnel. Es adjak neki  oreg kutyaknak valo szaraztapot. Mondtam, hogy 6 eves koraban arra tertunk at.: a Multi-fit segniorra.   Meg nasinak  szinten ettol a cegtol kap idonkent mellos karikat, meg jutalomrudat. Idontent az asztalnal kunyizik   egy-ket falat ezt-azt, meg kap a tanyerjaba egy kis maradek fozeleket, rizst, stb...   No, meg a gyumolcsot, azt nagyon szereti. Mondta, attol nem lesz semmi baja. Vitaminra pedig minden kutyanak szuksege van.
*****************************************************************************
Ma Zoli ujra  bekente betadinnal, es leragasztotta a sebemet, hogy ne fertozodjon.  Es naponta tobbszor lampazom is.

Az elozo bejegyzesemhez irt, de elszallt kommentemet kesobb potolom majd.
Nem igerem, hogy meg ma.



12 megjegyzés:

  1. Jaj, szegény Ági !
    Én bele is haltam volna, ha magára kell hagynom a macskámat, mikor ellik !
    Mert mi van, ha fellép valami komplikáció ? Pláne első szülésnél...
    Világ minden kincséért el nem mozdultam volna mellőle !

    Na de nem mindenki olyan aggodalmas, mint én... szerencsére (???).
    Lényeg az, hogy baj nélkül meglettek a kis gazfickók !
    Tolmácsold legőszintébb gratulációmat a büszke nagymamának !

    Borzasztóan irigylem a tündér kis unokákért !
    Világéletemben macskabolond voltam, csak az anyukám nem hagyott kibontakozni. Sosem engedte, de én mindig macskára vágytam. Egyszer volt cicánk, még kisgyerek koromban, de csak nagyon rövid ideig. A lökött öcsém egy szép napon nyitva hagyta a konyhaajtót, amikor ránk lett parancsolva, hogy ezt nem szabad - a macsek pedig megkóstolta az asztalon éppen hűlő sült kacsát. Ez lett a veszte : azonnal mennie kellett a háztól. Én úgy tartottam volna igazságosnak, hogy az öcsémnek kelljen mennie, elvégre ő volt a bűnös - de sajnos a macska lett elajándékozva. Sose hevertem ki - pláne, hogy később se lehetett helyette másik, még felnőtt koromban sem. Mire meg egyedül maradtam, már késő volt : addigra túl sok keserűség gyűlt össze bennem a macskákkal kapcsolatban. Most meg itt vannak a madárkák, miattuk nem lehetne macskám.

    De ez a négy kis tündér zabálni való !
    Ráadásul mindig is vörös vagy hófehér cicára vágytam...

    Az nagy öröm, hogy majdnem mindegyiknek van már gazdája - de nem kéne Mártikát elköttetni ? Úgy mégiscsak nyugalmasabb lehetne az élete...

    A cukrászdád nyilván kénytelen volt tudomásul venni, hogy ha aranyárban adja a fagylaltot, ráromlik a készlet, és dobhatja ki. Sok kicsivel többre megy.
    Hol van ez a cukrászda ?

    Én már két nyarat búsultam végig, egyetlen gombóc fagyi nélkül, mert az ÁRKÁD-ban is olyan drága mindenhol, hogy egyszerűen nem visz rá a lélek a fagyizásra. Két gombóc plusz tejszínhabra vagyok hitelesítve - na de nem adok ki hat-hétszáz forintot, egyetlen fagyiért. Akkor inkább veszek néha CARTE D'OR-t, és elnyammogom itthon - bár nem ugyanaz a hangulata. :-((

    VálaszTörlés
  2. Az Erzsebet kir.ne utjan van , az Amerikai ut, es a Trofea etterem kozott feluton. Ha jol emlekszem, Floranak hivjak. Rorton a Ciklamen sarkan is van egy fagyizo. O meg mindig 230 ft-ert adja a joval silanyabb minosegu fagylaltot. A valaszteka is sokkal kisebb, mint a Florae.

    Agi tanyan nott fel. Ok nem rettegnek ugy egy kisallat szuletesenel az anyaallatert. Rengeteg szulest lattak.Rengeteg birkanal segedkezett, ha elakadt a bari. Ranezesre meg tudjak allapititani, hogy melyik allatnal lesz gond szules kozben. Rogton latta, hogy Martinal nem lesz gond, kulonben nem hagyta volna ott. Tulajdonkepp csak a szamuk, es a szinuk miatt szoritott. 8 cicara lett volna igeny, ugyhogy negyen csalodni fognak. Szerette volna, ha legalabb az egyik kicsi hasonlitott volna a mamajara. De csak ezt az egyetlen almot szandekozott meghagyni Martinak. Utana doktorbacsi kezebe kerul Marti. Ezt is csak azert hagyta, mert sokan rimankodtak, hogy kellene nekik ebbol a vervonalbol. Mire hazaert tolem, mar ott vartak ra harman az ajtoban, hogy elsonek valaszthassanak, es hogy biztosan jusson nekik. A negyediknek is meglesz gazdija, De videkrol nem tudnak az emberek azonnal jonni. Kulonben is, mar csak egy voros maradt. Ot majd kisorsoljak. 5 kiscicara szamitott, annyit erzett Marti hasaban mozogni. Hat, egyet tevedett.
    De azert o is izgult, ezert sem akartam, hogy takaritson. A krumplit en is meg tudtam volna pucolni, es foltenni foni, de szerette volna, hogy legalabb a 6 oraja meglegyen aznap. Most magukra vannak hagyva 3 napra, mert mindenkepp haza kellett utaznia. Viszont ennyi allatot nem tud vinni magaval. De a baratnoje minden nap odamegy majd rajuk nezni.

    VálaszTörlés
  3. Ismerem a FLÓRÁ-t : jó kis cukrászda, de azért én ANNYIRA nem vagyok elájulva tőle. Mentünk oda időnként az értekezletek után, mert a mi iskolánk Csillaghegyen csak egy tagozat volt (most már önálló), az anyaiskolánk a Mozgásjavító volt a Mexen. Nagyobb értekezletekre ide kellett bejönni. Ennek már sok éve - de nekem sem az nem tűnt fel annak idején, hogy különösen drága a FLÓRA, sem az, hogy különösen jó. :-))

    A te környékeden én attól a cukrászdától vagyok elragadtatva, ami a Mexikói úti végállomáson található. Talán VANILIN a neve, ha igaz. Ha nem lennék ilyen lusta (meg ha nem lennék mindig nagyon behatárolva az idővel, bizonyos problémáim miatt), oda képes volnék elmenni külön is, pusztán csak habcsókért, vagy egyéb finomságokért. Imádom a habcsókot, és életemben nem láttam sehol olyan gyönyörűt, mint amilyet ez a cukrászda árul. Kifejezetten olcsó, és akkora, mint egy nagyobbacska alma. Formára olyannak kell elképzelni, mint egy kókuszcsók - ha létezik még ilyen. Egyszer le is fényképeztem, de most nem tudom elővarázsolni, mert még mindig a szomszéd lány gépével kínlódom. (És így írtam a tegnapelőtti mesét... Ha tudnád, hogy ez mit jelent...!)

    Nem értem én a te Ágikádat - bár persze semmi közöm hozzá.
    Most írtad nemrég, hogy elég ritkán jár haza - és erre pont most megy el, mikor itt vannak a pici cicák... Hát milyen nagyanyó az ilyen ????

    Azt én is úgy tudom (bár többen vitatják), hogy jót tesz az állatnak, ha egy alomnyi utódot fölnevelhet, mielőtt semleges neművé válna. Akárhogy is : ezt az élményt kár lett volna kihagyni ! Mártika élete is így teljesedett ki.

    VálaszTörlés
  4. Valamelyik unokaoccsenek van a ballagasa. 2 het mulva meg az egyik unokahugae Arra is mennie kell majd. Kozben meg husvet is lesz, akkor is otthon a helye.A csalad sosem bocsatana meg neki.
    Kulonben is retteg az anyjatol, aki mar akkor is morgott, amikor befogadta a cicat. Naluk allat nem mehet be a lakasba. Marti kivetel, mert o nem maradna meg az udvaron. Egyutt alszik Agival az agyban. Az anyja nagyon rossz szemmel nezi.
    Igy is elhalasztotta ma hajnalra az indulast. Tegnap este kellett volna lemennie.
    Egyebkent havonta csak egyszer szokott menni,3 napra, es olyankor mindig viszi a cicat is. Nagyon draga am a benzin.

    Nem beszelve arrol, hogy rengeteg kisallat szuletik naluk evente. Csak anyabirkabol van nekik 600 db. Agi is szazszamra nevelt fol cumisuggel kisbaranyt. A kecskeket is azert tartjak csak, mert azt konnyebb megfejni, mint a birkat, ha egy bari olyan gyenge, hogy nem tud szopni. Ha az anyabirkanak nincs teje, vagy elpusztul, a kicsinyet a masik birka eluldozi, mig a kecske felneveli.
    No meg ahol takarmanyt tarolnak, ott sok macska is kell az egerek, patkanyok miatt. Van legalabb 7-8 kutyajuk is, disznok, kecskek, csirkek, tyukok, kacsak... Naluk nem akkora elmeny a szaporulat, mint mondjuk nekem, vagy neked. Azt hiszem, Aginak is pusztan azert jelentett kulonleges elmenyt, mert lakasban tortent.
    Egyebkent a mi dokink szerint sem lenyeges, hogy elobb szuljon. Agi is szerette volna megcsinaltatni, de annyian konyorogtek neki, hogy kernenek cicat, meg mindig kozbejott neki egy-egy jelentosebb anyagi kiadas, hogy megis lett egy alom. De most, amint elvalasztjak a kolykoket, azonnal kipakoltatja.Most el sem tudja kepzelni, hogy vedi majd meg a bezs padloszonyeget az ohatatlanul elofordulo "balesetektol.



    Kokuszcsok meg letezik, bar ritkan lehet kapni.Abban a sutemenyes boltban, amirol, gondolom, hogy beszelsz, idonkent van. A habcsokot viszont kifejezetten nem szeretem.

    Nem tudom, te mikor jartal a Floraban,-jo regen lehetett- de az utobbi evekben rettenetesen draga volt, viszont nagyon finomak a sutemenyeik. Mondjuk 4-5szaz forint 1 szelet tortaert- mar el is varja az ember, hogy extra minoseget kapjon.

    VálaszTörlés
  5. Le se menne a torkomon egy ötszáz forintos tortaszelet - még akkor se, ha nem én fizetném. :-)) Azt hiszem, én mindig csak fagyit ettem a FLÓRÁ-ban.
    Szeeeegény Andika ! Szörnyű lehet úgy az élet, hogy nincs benne habcsók ! :-))

    Csodás lehet az Ágiék birodalma ! Micsoda boldogság ennyi állattal élni !
    És micsoda munka... de gyerekfejjel maga lehetett a földi Paradicsom.
    Gyerekkoromban imádtam falun nyaralni - sőt úgy terveztem mindig, hogy én majd el is költözöm Pestről, ha itt lesz az ideje. De aztán kinőttem ezt a tervet. Viszont nagyon örülök, hogy vannak faluról is emlékeim.

    VálaszTörlés
  6. Agi, aki utalja a tomeny edesseget, annak inkabb kint jelent, ha udvariassagbol olykor meg kell kostolnia egy ilyen darabot. Nekem az a halalom, mikor a sutit meghintik porcukorral. Az agyonedesitett tejcsokolade sem megy le a torkomon.Kizarolag a 70% folotti kakotartalnu etcsokit tudom megenni. Azt is nagyon ritkan, es abbol is eleg 1-1 kocka.

    Az biztos, hogy gyerekkent jo tanyan, allatok kozott elni, 6 evesen mar traktort vezetni, de egyben nagyon kemeny munka is. A tanyasi elet egeszen mas, sokkal nehezebb, mint a falusi.
    Nem veletlen, hogy Agi, -ahogy tehette- folmenekult a varosba. Ezekben a csaladokban, amig dolgozni tudnak, a legidosebb szulok parancsolnak.Amikor lemegy, azon a 3 napon ugyanugy be van fogva a munkaba, sot meg sokkal jobban. Igaz, boven ellatjak elemozsiaval. Agi 31 evesen attol retteg legjobban, hogy ha nem tudja itt eltartani magat, haza lesz parancsolva. Kapott egy kis lakast, egy hasznalt kocsit a szuleitol, miutan hosszu evekig alberletben tengodott. De elvarjak, hogy ezutan tartsa el magat. Semmi nem az o neven van, tehat barmelyik pillanatban hazaparancsolhatjak. Naluk matriarchatus van: az anya szava parancs, a gyerekek magazzak a szuloket, es kezet kell csokolniuk nekik. Csodalatos dolog allatok kozott elni, de rengeteg munka jar vele. Hajnalban kell kelni,etetni, kiganezni, utana indulsz az iskolaba.
    3-4 eves kortol mar be vannak fogva a gyerekek kisebb-nagyobb -az eletkoruknak megfelelo munkara.
    A szunidot falun tolteni egeszen mas, mint tanyara szuletni. Mi csak azt latjuk belole, hogy lovagolhatnak,allatok kozott elhetnek, de az igazi eletukbe nem latunk bele. Irigyeljuk oket, mert nem probaltuk az o eletuket elni.
    En 2 evig eltem Bugacon. Lattam a falusi, es a tanyasi eletet is. Szerettem a falut, de a tanyasi eletet bizony nem vallalnam.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nagyon édesek a kismacskák, remélem, mindegyiknek lesz gondos gazdája.

    Mivel a kutyákhoz értek, ezért megint ehhez szólok hozzá, ha nem haragszol. Szóval, említettem már a Brit Care Small terméket senior változatot. Azért ajánlom ezt, mert hypoallergén és megfizethető (nincs benne semmi allergitá kiváltó : búza, csirke, szója, sem pedig génmódosított alapanyag). Sajnos a főzőcskével az a baj (a mi dokink szerint is), hogy a nagyüzemben tartott állatokat olyan szinten betápozzák, gyógyszerezik, hogy a nálunk, embereknél sokkal érzékenyebb kutyák állapota nem hogy javulna az ilyen étkeztetéstől, hanem rosszabbodik. Persze, ez lenne a legideálisabb és legtermészetesebb etetés, de csak ellenőrzött alapanyagokból, ezt pedig városi embernek lehetetlen megoldania. Az én nagykutyám ilyen érzékeny, mint a te Donid, ráadásul neki autoimmun fajtabetegsége is akad, sőt nyáron bőrproblémák is előfordulnak, amióta hypoallergén kaját eszik, azóta (kopkopkop) nincs gond.
    Amit még javasolok saját tapasztalatból, fürdetéshez használjatok Héry kutyasampont, ez nem irritál, nem szárít és nem irtja ki a bőrön található hasznos organizmusokat, bőrproblémás ebeknél ez nagyon fontos. Baromi drága, de sokáig elég.
    Nem akarok beleszólni, de végigzongoráztam mindent, és nekem is egy idegen segített végül egy kutyás fórumon.:))

    Kutyabolond

    VálaszTörlés
  8. Szia Kutyabolond!
    Szerencsere, attol a pillanattol, ahogy kinyomta a doktorno a buzmirigyet, meg is szunt a vakarozas. Ugyhogy fellelegezhettem, hogy nem allergia okozta a tuneteket.Ugyhogy szerencsere semmire nem allergias. Mondjuk, csodalkoztam volna, ha novenyre lenne allergias, mert Babos-hegyen, ahol kora tavasztol keso oszig szoktunk tartozkodni,dzsumbujos, parlagfuves teruleteken is szokott csavarogni. Igaz, hogy ott rendszeresen issza a kecsketejet, mert vegigkoldulja a kornyekbeli kecsketartokat. No, meg en is tartok lent kecskeket.Lent szinte kizarolag kecskehusbol, es sajat termesztesu biozoldsegekbol keszult eteleket fogyasztok.Kecsketejet, meg a sajtkeszitesbol visszamaradt savot iszom uditonek. A kecskehust Doni is imadja. A gidahust nagyon olcson adjak a juhaszok, de meg kell venni 1 egeszet. A 10 honapos gidat levagva tavalyelott 12000Ft-ert vettem. 24-25 kilosan. Altalaban keresek valakit, hogy felesben vegyuk meg, mert a tarolasi kapacitasom veges. Most T Agieknal fog adodni ilyen lehetosegem. Jelkepes aron szoktak eladni a gidakat azoknak a keveseknek, akik hajlandoak megenni a husat. Egyebkent meg a kutyaknak fozik meg. Megeri vennem egy hasznalt melyhutot, hogy tudjam tarolni, ha nem tudnek tobbe lemenni. Sajnos ez a masodik nyar, hogy nem tudok. Remelem, jovore mar ujra ott leszunk.
    Megjegyeztem, amit a multkor ajanlottal. de eloszor az itthoni Multi Fit termekeket kell elfogyasztania Donikanak. Felevente szoktunk neki bevasarolni.
    A szomszednom unokaja szinte mindenre allergias.Az orvos a kecsketejet es a kecskehust ajanlotta nekik termeszetes gyogymodkent. T.Agi felajanlota, hogy amig van az anyakecskeiknek teje, hoz nekunk alkalmankent nehany litert. Remelem, a gyerek megissza majd, de vegre en is ihatom ujra, mert nekem is nagyon hianyzik. De a piacon 6-700 Ft volt egy liter 3 evvel ezelott, mar, amikor lehetett kapni.
    A juhtenyesztok nem adnak sem antibiotikumot, sem tapot az allataiknak, mert szinte csak kulfoldre exportalnak, es ezek csak a ridegen tartott birkak baranyait veszik meg.

    VálaszTörlés
  9. Nekem is vannak kecskéim, soha nem tudnám megölni, ahogy a gidákat sem, mi csak tejelőnek tartjuk őket és fűnyírónak, nem hiába szokták a kiskecske, kisbárány leölését igazi barbarizmusnak nevezni, iszonyatos látvány. 25 éve vagyok vega, a férjem is az.
    Kutyabolond

    VálaszTörlés
  10. Kedves Kutyabolond!
    Nem vagyunk egyformak mi emberek. Abban viszont egyformak vagyunk, hogy minden ember mindenevonek valo fogazattal szuletik. Hogy azutan milyen lesz a gondolkodasa az etkezesrol, az mindenkinek szive joga.
    En azt tartom, hogy addig, amig el az az allat, joga van, illetve kellene, hogy legyen, hogy a legjobb tartast, a legboldogabb eletet biztositsunk neki. Nalam sajnos nincs arra mod, hogy a kecsket funyirokent tartsam, mert vetemenyesem van, szolom,meg gyumolcsfaim. A szololeveleket imadjak a kecskek. Kapnak is boven belole, amikor lehet. De ha a permetezes utan legelnenek belole, akkor megbetegednenek, meg a tejet sem lehetne meginni.Azon kivul pedig a telek nincs korbekeitve. Lehetetlen kozel 1 hektart bekeriteni. Melletem meg kukorizas van. Ha abba beszabadulnak.... Ezert villanypasztorral elkeritett teruletre kenyszerulnek. Ketten, harman szoktak lenni altalaban, es kb 3-400m2 a teruletuk. Nem szivesen tartanam oket lancon, vagy kotelen. Osszel pedig kimennek valamelyik birkafarmra.
    Egyebkent kitalaltak mar olyan modszert, hogy az allat ne szenvedjen, mikor levagjak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, teljesen egyetértünk, a fogazat kapcsán pedig a régi iskola valóban ezt vallja. Az biztos, hogy a fejlődésünk első 5 évében a fejlődést elősegíti a hús fogyasztása. A későbbiekben pedig épp ellenkezőleg, de hiszek a saját tapasztalásban, ettem eleget húst, és régóta nem, el tudom dönteni, mi a jó nekem, ahogy mindenki más is saját döntést hozhat ezügyben. Nem szoktam téríteni.:)
      Nálunk is van gyümölcsös, veteményesem is akad (ebből termelünk be mindent az egész családnak). Kerítésünk ellenben van (bontott fából magam ácsoltam össze pár hét alatt). Láncon csak néhány politikust tartanék, állatot soha.
      Egyébként az első kecskénk úgy lett, hogy a határszéli szomszédunk nem bírta levágni azt a kiskecskét, aki a kislányával egy napon született. Pont arra jártam, láttam a vacilálást, elmondta, hogy képtelen megtenni, egyből megvettem tőle a kicsit (pontosabban elcseréltem cefrére).( Azóta ötször hoztak gidát, mert nem volt szívük levágni.:) A kutyáim gyengéden játszottak vele (aztán a többiekkel is), így most mindenki együtt szaladgál. Tyúkjaink is vannak, mondanom sem kell, ők is végelgyengülésben halnak meg nálunk.:) Nekik egy jókora szeglet van lekerítve.
      Permetezni nem szoktunk. Madárbarát kertünk van, odúkkal, téli etetéssel, madaraknak kedves növényekkel, így az énekesmadarak elvégzik a tisztogatást, szerintem sokkal jobb eredménnyel, mint a vegyszerek.
      K.b.

      Törlés
  11. Mi is egyedul a szolot permetesszuk, de azt muszaj. A hegyen mindenkinel van szolo, es mindenki permetezi,Elengedhetetlen, mert egy esos nap utan csunyan megtamadja a peronoszpora. Ez ellen madarakkal nem lehet vedekezni. Majdnem 700 to szolom van.
    Jo magas lehet a keritesed, mert a kecske bizony nagyot tud ugrani. En nem tudnam megcsinalni. Mozgasserultkent igy sem tudom elvegezni pl. a kapalast sem. Szerencsere avan egy holgy, aki gyumolcsert cserebe ultet, karoz, kapal, es leszedi a gyumolcsot felesbe. De egyebkent minden masert fizetnem kell. A gidaim meg a villanypasztort is ki tudjak cselezni kisebb korukban. Kulonosen szeretik a karalabemat megenni, Az egyik evben nekem egyetlen darab sem jutott.A masodik ilyen szokese utan kenytelen voltam kivinni a juhaszatba a kis csibeszt. Cserebe egy fejos kecsket kaptam kolcson a nyar hatralevo reszere.
    Egy-egy ilyen lent tartozkodasom, bizony nagyon sokba kerul a fiamnak. Az en rokkantjaradekombol bizony nem tellne erre a luxusra.


    VálaszTörlés