2014. április 4., péntek

Kint voltunk a Construman

Agival taxival mentunk ki a kiallitasra.
Zoli nem tudott kivinni, mert meg a remeltnel is nagyobb az erdeklodes irantuk. Nem hagyhatta magara Istvant 1 orara sem.
Maradt volna meg az a megoldas, hogy hajnaltol keso estig kint legyek. De azt nem birtam volna ki. Ez a 4 ora is alaposan kifarasztott engem.
Nagyon sokba kerult, hogy kijussanak, minden percet ki kell hasznalni.Jonnek is csostul az erdeklodok. A fiuknak fel percuk sincs arra, hogy leuljenek, vagy bekapjanak valamit.
Hogy pontosan mennyibe kerult, azt nem lehet belole kihuzni.
Ok tenyleg kuriozumnak szamitanak. Azt hiszem, nagyon jokor kezdtek bele. Az a nehany ceg, ami a konkrenciat jelenti szamukra, sokkal regebbi technikat hozott be az orszagba. Raadasul nem lehet masik technologiaval osszehangolni.Az ovek viszont mindegyikkel kompatibilis, igy lenyegeben olcsobb, mintha mindent cserelni kellene a korszerubb, es tobbre kepes lehetoseg  miatt. Ugy korszerusitenek, hogy a mar meglevo elavultat javitjak fol. Nem kell semmit sem kidobni. Minden hasznosul, igy nagyon sok penzt tudnak megsporolni a vevok. De persze legjobban az uj epitkezeseket szeretik, ahol szarnyalhat a fantaziajuk.

Iden konkurencia nelkul voltak a kiallitason. Rengeteg ceg kinalt ajtokat, ablakokat, tetocserepeket, jakuzzikat, zuhanykabint, szaunat, stb.. stb... Ezek kozott alig fedezheto fel ici-pici kulonbseg. Foleg a formatervezesben, anyagminosegben voltak csak kulonbsegek.

A kerteszeti kiallitas viszont szamomra picit csalodast okozott: gyonyoru viragok, fak, bokrok voltak, az igaz, es rengeteg funyiro, traktor, stb, (arban hatar a csillagos eg) de egyetlen kerttervezo, kertepito ceget nem lattam kint. Mi lesz a fantaziatlan,emberekkel, akik a kertjuket ugy szeretnek berendeztetni, ahogy a lakast a lakberendezovel.
Osszevasarolnak mindenfele, kulon-kulon gyonyoru novenyt, kerti butort, tavacskat, aztan csak keson derul ki, hogy az egyuttes kep pocsek, a hal kipusztul, mert a beeultetett noveny karos a szamara, vagy epp a novenyeket tuntetik el a halacskak, teknosok, esetleg egymast faljak fol?

Vagy elkepzelheto, hogy a kerttervezoknek igy is annyi a munkajuk, hogy tokeletesen meg vannak elegedve, valamint, hogy nem akarnak konkurenciat teremteni maguknak? De akkor epp ezert  kellene megmutatniuk magukat: hogy nezzetek emberek, itt vagyunk! Esetleg addig fejleszthetnek is a vallalkozasukat, hogy az embereknek ne kelljen "nagyitoval" keresniuk ezeket a szakembereket, mikozben ohatatlanul belefuthatnak kontarokba, ezzel  gyengitve a tenylegesen  jo szakemberek hirnevet?

ZSIFU! EZ A TERULET IS SZAKEMBERERT KIALT!  Es te ebben nagyon-nagyon jo vagy!
A vallalkozoidban benne szerepel a kerteszet is.  Ezzel kene kezdened valamit, akar a biztositasok eladasa mellett is. Biztositassal, befektetessel mar rengeteg ugynok foglalkozik, es csak keveseknek jon be. Ez a piac mar telitett. Csak egy klassz honlapot kellene csinalmod, esetleg csinaltatnod kezdetnek. Referencianak pedig ott a sajat kerted egyelore.


11 megjegyzés:

  1. Erre nem tudok mit mondani, Andi - legföljebb annyit, hogy gratulálok Zolinak.

    Viszont ha van rá időd és nincs ellenedre a dolog, légy szíves írd meg Stalinak, hogy az éjjel kis híján megfulladtam a visszafojtott röhögéstől, és csorogtak a könnyeim, miközben a bírós meséjét olvastam. Meg akartam neki köszönni, hogy ilyen pompásan megnevettetett - de kiderült, hogy nála én nem tudok kommentet írni. Azt is meg szerettem volna kérdezni tőle, hogy honnan való ez a szöveg, ki az eredeti elkövető. Ő nem jelölte meg a forrást vagy a szerzőt - pedig nem hinném, hogy ő írta, mert akkor biztos nem a BLOGSPOT-on irkálna, és nem is blogot. :-))

    VálaszTörlés
  2. En is kaptam, regota keringhet a neten.
    Van ugy, hogy en sem tudok irni magamhoz, aztan meggondolja magat a blogspot.
    Andi, hihetetlenul bator vagy, hogy kimentel!
    Stali

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Stali.
    Azért nem tudok nálad kommentet írni, mert a kijelölendő profiljaid között nincs olyan, hogy név és URL. A többiben meg (amit fölkínálsz) nem vagyok benne.

    VálaszTörlés
  4. Stalikam, reggel akartam irni neked, hogy kukkant be hozzam, mert Csivicsuvi uzent neked. De mar latom, megsporoltal nekem egy kommentet. :o)))
    Tegnap este mar nagyon faradt voltam.Annyi elmeny ert a kiallitason, no meg azt sem tagadhatom hogy azert izgultam egy ici-picit, hogy ezuttal mas a kiserom.Zoli elso otletet, hogy menjek ki Nikivel, el is utasitottam. Ot meg nem ismerem annyira, hogy ra merjem bizni megamat.
    A szokasosnal 1 oraval korabban zartam le a gepet, es fel 6-ig nem is ebredtem fol meg pisilni sem. Utana azonnal visszafekudtem, es aludtam egeszen fel 10-ig. Akkor is csak Doni szukolese dobott ki az agybol, hogy mar nagyon ki kene mennie.
    Epp, mikor mar lezarni keszultem a gepet, vettem eszre Csivi uzenetet, de mar nem volt erom, csak beesni az agyba.

    Nem batorsag, hanem kivancsisag kellett ahhoz, hogy kimenjek a kiallitasra.

    Ahhoz, hogy miota ez a dolog tortent velem, eloszor menjek le valaki massal, mint Zolival a lepcson,sem batorsag kellett, hanem hogy abszolute megbizzak abban, akire tamaszkodom.


    VálaszTörlés
  5. Andi, nem könnyű az életed, de némi kárpótlás a fiad okossága és áldozatkészsége, sőt Niki bátorsága is nagy érték.
    A Construma bemutatóinak megvalósításához kellene egy kis pénz, ugye. Most kínlódok a káddal, ki kell vetetni, hogy zuhanyzót tegyen a kőműves a helyébe. Meg se mondom, mibe kerül a legeslegegyszerűbb megoldás.

    VálaszTörlés
  6. Klarikam! El tudom kepzelni!
    Tudod, nalam is tervbe volt veve, ezert jol ismerem az arakat! Csak mindig kozbejon valami.
    Ketfele terv keszult el. Egy dragabb, es a keresemre egy a leheto legolcsobb megoldas is. Persze nalam sok olyasmit kell figyelembe venni, ami masoknal fol sem merulne. Nekem mar az olcsobb vegosszeget nezve is elakadt a lelegzetem. Iszonyatos arak vannak. Pedig a tervek mar 3 evvel ezelott keszultek el. Mar maga a tervezes sem volt olcso, mert az atalakitas engedelykoteles. Nalam vizvezetekeket, lefolyokat is at kell helyezni, falat bontani. Azota csak foljebb mentek a koltsegek.
    Rengeteg boltot vegigneztunk a megfelelo zuhanykabint, mosdot, WC-t stb keresve nekem, na meg akkor is mikor Zolinal volt a felujitas. A legegyszerubb csaptelep is pokoli draga.

    A kiallitas teljes bekerulesi koltsege ki van fizetve. Ez elvitte az eddigi teljes nyereseguket, sot Zoli a sajat megtakaritasabol volt kenytelen kipotolni a hianyzo osszeget.Hitelt elvbol nem vesz fel. ( a munkasok berehez, anyagbeszerzeshez, egyeb koltsegekhez szukseges tokehez nem lehet meg egy hasznos kiallitas kedveert sem hozzanyulni, kizarolag a nyereseget szabad erre aldozni)
    De szerinte negyon megerte a befektetes, mert mar alairtak a kiallitason 2 eleg nagy volumenu eloszerzodest, es jopar komoly erdeklodo is van tartalekban.( ezt persze nem csak tole tudom, hanem a tarsat is kikerdeztem. Erre persze nem szamithatott. Neki nem feltetlenul hinnek. No, meg a sajat szememmel is lattam, hogy alig gyozik a felvilagositast, es a bemutatokat. Hiaba hivtak fol ra a figyelmet, hogy a bemutatokra elore regisztralnj kell, a tobbseg nem vette komolyan, ezert gondolta Zoli hogy ki fog tudni vinni engem. Pedig ezek szakmai napok voltak. A tobbi standon hozzajuk kepest alig volt erdeklodo. ) Csak gyozzek munkaerovel, mert ez speialis tudast igenylo szakmunka. Szerencsere a kepzesuket ingyen vallalja a partner kulfoldon., Csak nem konnyu olyan jo villanyszerelot talalni, aki legalabb kozepfokon beszel nemetul.
    Egyebkent Zoli eloszor, mikor felmerult, hogy Nikivel mennek ki, azt mondta, felejtsuk el, meg a lepcsozes kiserletet is. Ez meg a Megnyito elott volt. De aztan latta, hogy nem tudna orakra egyedul hagyni Istvant. Ahhoz tul sok penzt aldozott a kiallitasra. De az elso reakcioja ez volt.
    Mondjuk, en sem biztam volna szivesen magamat a torekeny Nikire.Egyszeruen nem eleg eros hozza.
    Agival is eleg nehez volt lepcsozni, meg autoba ki-beszallni, pedig az o mamaja is mozgasserult, ugyhogy van gyakorlata, csak meg nem vagyunk osszeszokva.

    VálaszTörlés
  7. Látszott, hogy az ilyen kiállítás egy másik megrendelői rétegnek szól, nem a nyuggernek, aki csak baleset nélkül szeretne belépni a zuhany alá.Nagyon okos vállalkozás a fiadéké!
    Jó lenne szaknyelv-képzőt indítani, annak is lenne jövője. Anno a mi anyukánk kereskedelmi levelezést is tanított németül, ehhez a közgázon kellett kiegészítő diplomát szereznie. Csak példának mondom, hogy az élet változásaihoz lehetne rugalmasan alkalmazkodni az oktatásban (is), na de ez már nem a mi dolgunk.
    Hidegfront van. Takarózzál be.

    VálaszTörlés
  8. Hat, igen, ez nem a mi zsebunknek valo.
    De egy most epulo haznal beepitve pl a fold hojet, es a nap energiajat hasznosito berendezest,meg a helyisegenkent szabalyozhato futesrendszert, az arnyekolo technologiaval, rengeteg energia sporolhato meg. Es nem dragitja tulzottan az epitkezest. Nehany even belul behozza az arat, utana pedig mar csak megtakarit. A talajnedvesseget mero rendszer is rengeteg vizet takarithat meg. Csak akkor locsol, ha feltetlenul szukseges.A disz- es konyhakertek kialakitasanal nagyon hasznos lehet.
    Ez a szakma meg nem terjedt el itthon. Nem lenne jo befektetes egyelore itthoni kepzest inditani. Remelhetoleg par ev mulva mar a kozeposztaly is meg tudja majd fizetni. Akkor mar lesz ertelme az ilyen iranyu szakkepzesnek is.
    Nem irigyellek a furdo atalakitasert. Rettenetes rumlival szokott jarni az ilyesmi. De ha mar keszen lesz, akkor nagyon jo lesz neked!

    VálaszTörlés
  9. Andi, most építenek egy ilyen több emeletes lakóházat a 13. kerületben. Állandóan nézem, hol tartanak, nagyon tetszik, hogy alternatív energiákat hasznosítanak.
    A szakképzést a villanyszerelőre és más iparosokra értettem, hogy idegen nyelven is ismerjék a szakmai fogalmakat. Mehetnének máris német nyelvterületre dolgozni. Volt többnyelvű szakszótáram, miért ne lehetne új fogalomtárral kiadni? A tudás még nem ártott meg senkinek.

    VálaszTörlés
  10. Az biztos, hogy nem artana,Klari!
    De a Joisten mentsen meg minket attol, hogy a jo szakemberek mind kimenjenek dolgozni kulfoldre! Ha csak azert nem, hogy kint tapasztalatot szerezzenek, aztan majd 1-2 ev mulva itthon kamatoztassak a megszerzett tudast! Nem lenne jo, ha mindenki kulfoldon boldogulna.
    Nekem is van ilyen tobbnyelvu muszaki szakszotaram a mult szazad elejerol valahol a pinceben. Jo lenne legalabb a Neten valami ilyesfele, persze a mai kornak megfelelo.
    Nagyon jo lenne, ha ezentul minden haz igy epulne meg! Mennyivel jobb lenne a varos levegoje, es ez lenne az igazi rezsicsokkentes. Az ilyen epitkezeseet tamogatnia kellene az allamnak. Esetleg ugy, hogy visszaigenyelheto legyen az AFA.

    VálaszTörlés
  11. Andi, milyen jó ötleteid vannak! Igy is lehetne "folytatni" a rezsicsökkentést.

    VálaszTörlés