2014. április 1., kedd

Mozgournat kertem volna

Telefon az Onkormanyzathoz: Mozgournat szeretnek kerni, mert mozgasserultkent nem tudok kimenni a lakasombol. 
Valasz: Faradjon be, es toltse ki az urlapot, adja be!
 En:  ???  Ha le tudnek menni a lepcsomon, akkor inkabb szavazni mennek, de nem tudok.
-Jaj, bocsasson meg. Kuldjon be valakit megbizolevellel, vagy postan is lehet kerni, de urlapot akkor is ki kell tolteni.  Van valakinek internete? Mert akkor le tudja tolteni az urlapot.
En: Persze, van. Ugyfelkapun intezhetem?
-Igen, de azt nem tudom, hogyan kell.
En: Jo, majd valahogy boldogulok vele.

Urlap kitoltese: sikeres, kiveve, hogy fogalmam nincs, melyik keruletben szulettem. Egyebkent ennek a kerdesnek semmi ertelme. Ott van : a szemelyi szamom (az egyedi)  anyam neve: szerintem az is egyedi, marmint nem hinnem hogy akad meg egy olyan Reizer Andrea Ibolya, akinek az anyjat Szonyi Ibolya Piroskanak hivjak, raadasul a szuletesi ido is egyezik. Tudtommal a Xlll.,ker-ben szulettem, de biztos, ami biztos, elo az anyakonyvi kivonatommal: X'll  - ???  Elokerestem a regi szemelyimet: az eredmeny: X'll'
Mivel akkoriban Angyalfoldon, a "Volga Szallo" (mara mar mas a neve) helyen laktunk, logikus hogy abban a keruleben szulettem.
 Tegnap reggel kuldtem, de visszaigazolast  meg nem kaptam.  

Lehet, hogy onhibamon kivul nem tudok majd szavazni?
Hallottam, hogy a kerulet kerdese a kulfoldon dolgozoknak is gondot okozott, pedig semmi ertelme sincs hogy melyik keruletben szulettem.

6 megjegyzés:

  1. Láttam a híradóban, hogy a külföldről szavazók igen fegyelmezetlenül a kis borítékba tették, amit a nagyba kellett volna, nem csoda, ha érvénytelen a szavazatuk. (Mellesleg három éve nem akartak útlevelet adni, mert a férjem nevével nem egyezett a házasságötés utáni nevem - ezt hosszas telefonálgatás után tisztázták a szegedi anyakönyvi hivatallal -, majd amikor ujjlenyomatot próbáltak venni, tizedszerre sem sikerült. Száraz és kopott, sőt ráncos a bőr az ujjhegyemen.Minek utazik az ilyen?) Innen jön, akár meg is kérdezhették volna, minek szavaz, aki oda se tud menni? Borzasztó most a hivatalnokoskodás.

    VálaszTörlés
  2. A kulfoldon dolgozok regisztraciojanal volt ez gond. Akik levelben szavazhatnak, azoknal konyebb volt regisztralni. Hogy nem tudtak helyesen "csomagolni" a szavazatukat, szerintem az lehet az oka, hogy sokan, akik allampolgarsagot kaptak,egyaltalan nem beszelik a nyelvet, vagy nem tudnak jol magyarul olvasni sem. Sokuknak csak azert kellett az allampolgarsag, mert nyugaton romankent nem kapnak munkat. De az erdelyiek nagy resze munkafegyelem tekinteteben mar elromanosodott, pedig regen orultunk, ha kifogtunk egy erdelyi mesterembert,de most mar ugyanolyan hanyagul dolgoznak, mint a magyarok nagy tobbsege. (lasd: Kossuth ter)

    Persze a magyar burokratizmus se semmi.
    Az ujjlenyomat gondokrol mar en is sokat hallottam. Ha bunozo lennel, nagy szerencsed volna.

    VálaszTörlés
  3. Hurra! Megjott a valasz. Hoznak ki mozgournat. Mar csak az a baj, hogy Zoli a kiallitason tervezi megunnepelni a szulinapjat, annyira tetszik neki az elkeszult standjuk. Ugyhogy sajnos nem fogok ott lenni, mert az urnaval nalunk 2 korul szoktak indulni. Eloszor a reformatus elfekvobe szoktak menni. Ott 60-70 oreg szavaz. Utana a nyugdijashaz kovetkezik, es csak azutan az egyedi kerelmezok. Zuglonak ez a pont az a valasztokerulte, ahol nagyon el van oregedve a lakossag. Sok helyre kell kimenni. 8 eve voltam utoljara a szavazatszamlalo bizottsag tagja. Akkor a nem egeszen 900 valasztopolgarbol kb 120-hoz kellett kimenni. Volt, hogy csak az utolso pillanatban estek be a mozgournaval, pedig autoval mentek. Az utolso evben mar annyira kevesen voltunk, hogy delutan mar csak egyesevel mehettunk ki pisilni, vagy aki cigizett, az az udvarra. Bezzeg 1990-ben alig fertunk el az asztalnal, pedig 1 part csak 1 szimpatizanst delegalhatott.
    Iden rengeteg part indul, megis szerintem ugyanaz lesz a helyzet, mint mikor utoljara voltam.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez baromi jó!!!
    Ez a "mozgássérült vagyok - akkor tessék szíves lenni befáradni" párbeszéd.
    Terjeszteni fogom. :-))

    Hogyhogy nem tudod, hol születtél???
    Én már háromévesen is tudtam, hogy a Baross utcai Női Klinikán, az öcsém meg az Istvánban. Pici korunktól ezerszer elmesélte az anyukánk.

    VálaszTörlés
  5. Nekem sajnos nem meselte senki. A szuletesemnek majdnem tragedia lett a vege.
    Szules kozben anyam trombozist kapott, igy az orvosok azzal voltak elfoglalva, nem vettek eszre, hogy begyulladtak a tejmirigyei, en pedig nem szoptam. A noverek nem torodtek vele, hogy nem eszem. Teaztattak. Nagyanyam is anyu allapotaval volt elfoglalva. Mire felfigyelt, mar csak ket es fel kilo voltam, es allandoan aludtam. Gyakorlatilag kis hija volt, hogy nem haltam meg. Meg miutan azonnal hazavitt a korhazbol, akkor is elet es halal kozott voltam. Igy egyik elso utunk a reformatus templomba vezetett, hogy ne haljak meg ugy hogy nem kereszteltek meg. Raadasul mikor apu megtudta, hogy lany lettem, honapokig felenk sem nezett. Igy azt sem tudta, hogy anyu beteg. Ezert aztan nem csoda, hogy nalunk ez nem volt beszedtema. 18 eves voltam, mikor nagyanyam elmeselte, aztan soha tobbe nem hoztuk szoba.
    Apam viszont kesobb rajongva szeretett.
    Mire anyu magahoz tert, nem is tudta meg, hogy apu hetekre eltunt.
    Nagyanyam mentette meg az eletemet azzal, hogy kihozott a korhazbol, es szo szerint lejarta a labat, hogy megszerezze a napi anyatej adagomat, de mindig beteges gyerek maradtam.
    Mikor Reiser nagyanyam meghallotta, hogy reformatus lettem, oriasi cirkuszt csinalt, mert az o csaladjaban nem lehet reformatus unoka. Anyamat meg a halalos agyan is gyulolte, mert nem tert at a katolikus hitre. Nem is volt templomi eskuvojuk.
    6 honapos koromban katolikus templomban is megkereszteltek. De mivel apu maszek volt, nem jarattak hittanra, igy is rendszerellenesnek minositettek minket, mas se kellett volna meg, minthogy templomba jarjak. A Reizer nagyanyam pedig azert nem szeretett soha engem, mert nem tudtam imadkozni.
    16 evesen kezdtem erdeklodni a vallas irant, 19 evesen lettem elso aldozo, Bugacon, hogy a kornyezetemben senki ne tudja meg. Idokozben pedig ugy alakult, hogy mara mar megutaltam a papokat: katolikust, reformatust egyarant, mas-mas okbol ugyan, de megvetem oket, tisztelet a kivetelnek.
    Szoval nagyon bonyolult am az elet.

    VálaszTörlés
  6. Tudod, egy artatlan kerdesre olyan mely sebek szkadtak fol bennem, amikrol azt hittem, hogy mar reg begyogyultak, es kozben fol sem tunt hogy azt irod, hogy van egy ocsed is. Mindig az volt a meggyozodesem, hogy egyke vagy, hiszen sosem irsz rola!

    VálaszTörlés