2014. június 4., szerda

Megérkezett

duplán is a tapasz.
Ági anyukája küldött "kölcsönbe" 3 darabot. Alig tettük föl, megérkezett Zoli egyik munkatársa felmérni, a teraszajtót, és ablakot. Automata redőnyöket tesznek föl nekem (nem intelligenseket, mert az túl drága lenne.) Egész nap itthon vagyok, így el tudom dönteni, mikor kell fölhúzni, leengedni. Jópofa, bár nagyon drága játék lenne látni, mikor, hogyan dönt a készülék....
Még itt volt a srác, mikor megérkezett a futár a tapaszaimmal. Mi rendeltünk még másik fajta tapaszt is, amit ez után szerencsés használni, hogy soha többet ne jöjjön vissza a fekély, mert állítólag gyakran előfordul, hogy néhány hét után kiújul. meg olyan micsodát is, ami biztonságosan rögzíti a tapaszt. Így nem kell gézzel körbekötözni a lábat.
Úgyhogy küldtem belőle kipróbálásra Ági anyukájának is.
Délután elküldtem Ágit további  "epermunícióért". Magának is hozott 3 kilót, lekvárnak.
Az aszalásos lekvár készítés szerintem jól beválik. Nem kell agyon főzni, hogy kellően besűrűsödjön.

Ma még folytatom, csak bekészítek újabb 2 tálcát aszalni...

.
Megpróbálom folytatni, bár őrülten fáradt vagyok:
Eper: sajnos sehogy sem sikerül pótolnom azt a chipset, amit az elmúlt napokban fölzabáltam. Ahhoz már túl érettek az eprek.
A lekvárba viszont egyetlen kiskanál cukrot sem kell tenni, viszont elég sok ascorbinsavat (C vitamin, illetve citrompótló) annyira édes a gyümölcs. Szerencsére a savnak van némi tartósító hatása.
Valamikor régen, mikor még anyósom eltett befőtteket, csak úgy tudtuk megenni, hogy felbontás után belecsavartunk egy csomó citromot, hagytuk állni legalább 1 hetet, úgy tudtuk csak megenni. De nem is romlott meg a befőttje.

Tegnap éjjel végre megint nyugodtan tudtam aludni. Nem kellett attól félnem hogy az egyre erősebben  nedvező sebbe beleragad az éjszakára a sebre tett papírvatta. Már nem is mertem leragasztani az egyre vékonyodó, és egyre több helyen kisebesedő, és  nedvező bőr miatt.
Eleinte forróságot, aztán egy nagyon kellemes melegséget éreztem a lábszáramon. Egyelőre még gézzel van körbe tekerve, de ha majd pénteken eltávolítjuk az első tapaszokat. Átlátszóak a tapaszok, így elméletileg levet látni, hogy mikor kell lecserélni. Maximum 1 hétig is rajta lehet 1-1 tapasz. De az enyém, ha szerencsém van, akkor péntekig rajta lehet. Zoli holnap, még az utazás előtt utoljára átjön. Akkor megnézzük majd, hogy bírja-e még 1 napot.
Hoznia kell 1,5-2-3 decis üvegeket az eperdzsemnek. Mivel nyersen, tartósítószer nélkül teszem el, nem lehet még hűtőben sem sokáig tárolni.Az ilyen pici üvegeim pedig már elfogytak. Szerencsére az irodában talált annyit, amennyi valószínűleg pont elég lesz.Ezúttal kb 2 liter lesz, a 3,5 kg gyümölcsből. Ennyi szerintem bőven elég lesz. Bár Zoli, ahogy a baracklekvárt, ezt is "nagykanállal" eszi.

9 megjegyzés:

  1. Szégyellem, hogy nem teszek el epret. Pedig az unokáim biztosan szeretnék. Lusta mamójuk van.
    Szorgalmas vagy. Munka helyett olvashatnál is éppen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, írtam egy egész litániát, de elszállt.
      Kezdhetem elölről, de most már majd részletenként.
      Mindig hason fekve szoktam olvasni. Most csak háton tudnék. Márpedig könyvet tartani, lapozni... Pillanatok alatt elfárad a kezem.
      Márpedig 100-150 oldalt szoktam egyszerre elolvasni. Most 10-15-nél nem menne több. Ülve meg nem tudok belemélyedni. Bár lehet, el kéne kezdeni gyakorolni. De mostanában nem is tudok koncentrálni. No, meg minden könyvet minimum háromszor szoktam elolvasni. Elsőre gyorsan, csak a történetre figyelek. Másodszorra már alaposabban, lassabban, a részletekre is odafigyelve, harmadszorra pedig élvezem az író stílusát is. Persze ez csak akkor igaz, ha tetszik. Különben harmadánál, felénél abbahagyom, és csak oldalakat átugorva, hátha mégis...
      Régen szerettem az életrajzi regényeket, útleírásokat. De a történelmi könyvek voltak a kedvenceim. Ma már nem tudok odafigyelni, koncentrálni. Van, hogy kétszer-háromszor is át kell olvasnom 1-1 oldalt, míg végre felfogom, és ez szörnyen el tud keseríteni. El is megy a kedvem az olvasástól. ( Az agyvérzés utántól, fokozatosan romlott)
      A sütésnél-főzésnél viszont szabadjára tudom engedni a fantáziámat. Csak most már nem tudok sokáig állni a tűzhely mellett. Mióta meg járókerettel tudok csak közlekedni, az is kész kínlódás lett. A befőzésnél is kísérletezni kell. A leírt recept alapján sosem sikerül. Több receptből kell összegyúrni. Ezt most élvezem.Csak épp állandóan túllépek a korlátaimon, aztán napokig mozdulni sem tudok. Bár most már egyre jobban bírom, napról napra picivel többet. Egyre ritkábban fordul elő, hogy egyik nap dolgozom, utána két-három napig kimerült vagyok. Bár az is lehet, hogy lassan megtanulom, hol a határ, és csak picit lépek túl rajta.

      Törlés
  2. Igen, az ember kísérletezik saját magával, ha bajokkal kell megküzdenie. Nekem is nehéz fekve olvasni, hamar elalszom. Mostanában számítógépről olvasok, megnagyítom a betűket, elüldögélek a kényelmes forgós, karfás íróasztal széknél, akár az egész Széchényi könyvtárat kiolvashatnám. Van egy nootbookunk is, látod, azt nehéz tartani. Én nem műfaj szerint, hanem szerzők neve szerint válogatok, most behozom, amit elmulasztottam.
    A befőzés nálam is hosszan tartó program, csupa olyat, ami megterem, azt teszem el. Tavaly annyi szilva termett, hogy különböző formában legalább ötven kilót raktam el. A gyerekekre számítottam, de nem kellett nekik, mert fogyóznak, meg nem ízlik, nem baj. Idén azonnal viszem át pálinkát főzni. Azt se isszuk meg, de jobban el lehet ajándékozni.
    Örülök, hogy javul az állapotod, és rájössz, "hol a határ". :))

    VálaszTörlés
  3. Klárikám, nálunk hihetetlenül nagy keletje van a szörpöknek, lekvároknak. Tulajdonképpen alig teszek bele cukrot. Az előző 3 kiló eperhez össz-vissz 10 dekát tettem. Ebben a most készülőben egyetlen deka sincs, annyira édes volt az eper. Igaz, a gyümölcscukor is cukor :o)))
    - Idén jöttem rá, hogy aszalással kiválóan lehet sűríteni. Régebben vagy sokáig kellett főznöm, vagy zselésítőt használnom, vagy ledaráltam. és kicsöpögtettem belőle a levet ivólének. Egyáltalán nem szerettem egyik megoldást sem.-
    Gondolom, gyümölcsöt azért csak-csak eszik a rokonság. Édesség helyett pedig a nyári sok-sok-sok vitamint, rostanyagot tartalmazó gyümölcs -csipsz cukorkahelyettesítő nasi lehet.
    Amíg saját fáról készültek a rostos üdítők, inkább citromot kellett tenni bele.
    Pálinkát, mikor lent voltam, én is főztem. Most sajnos pénzért kell venni, de a rokonság, meg az ismerősök, az orvosaim az én "színes" pálinkáimat, likőrjeimet kérik ajándékba. No, meg a lekvárokat. Csak attól veszek, akiről biztosan tudom, hogy igazi gyümölcspálinkát készít.

    Érdekes, amit írsz! Ez a megoldás, hogy számítógépen olvassak könyvet, nekem még nem jutott eszembe. Egyszerűen beütöd az írót, és a könyv címét? Vagy hogyan megy ez? Mondjuk, kedvenc íróim nekem is vannak. bőven.

    VálaszTörlés
  4. Például a Petőfi Irodalmi Múzeumban digitalizált művek biztos szóba jöhetnek:
    http://pim.hu/object.7b786a01-dc89-4e61-ac60-cbe766d0f1be.ivy
    Parti Nagy Lajossal most fogok végezni.
    Vagy keresd ki Ottlik Gézát, szerintem ő a közelmúlt legjobb magyar írója. A még közelebbiből Nádas, Esterházy és persze a költők nagyon jók. Nagy László naplója, Illyés Gy. naplója ugyaninnen kikereshető. Stb.
    A lekvár nem nagyon érdekel. Mondom, hogy lusta vagyok.

    VálaszTörlés
  5. Köszi Klári! Az ötlet jó! Ki fogom próbálni, bár először elég fura lesz regényt számítógépen... Ha abbahagyod az olvasást, hogyan lehet az aktuális oldaltól folytatni? Vagy keresgélni kell?

    VálaszTörlés
  6. Én keresgélni szoktam. Vagy fölírom valahová papírra a következő bekezdés első szavait. :( Butaság, de nem vagyok egy nagy számítógépes tudós.

    VálaszTörlés
  7. Hát, én szerintem még kevésbé értek hozzá.
    Az az igazság, hogy nem vagyok túl türelmes fajta. Nincs valami oldalszám, vagy könyvjelző lehetőség?
    Ha nincs, akkor szerintem nálam a novellák lesznek a nyerők. Azokat el lehet olvasni egy ültő helyemben. (érdekes, próbálkoztam egyben, -külön,-kötőjellel, de mindig aláhúzta az utolsó szót. Három részbe szedve végre elfogadta, pedig nekem egybeírva tetszene leginkább. /szótagszám szerint bőven beleférne/- csak hogy nyelvészkedjek is egy picit, hiszen könyvekről, írókról "beszéltünk")

    VálaszTörlés
  8. Andrea! Ha kinyitsz egy írásművet a digitalizált anyagokból, mindjárt látni fogod, hogy nagyon jól olvasható, ahogy a múzeum közreadja. Bal oldalon a regények szövege mellett is van oldalszám, oda visszamehetsz, ha folytatni akarod a félbehagyott olvasást. Én mindig elfelejtem az oldalszámot, ezért keresgélek. Az együltőhely? Kicsit fura így egyben.

    VálaszTörlés