2014. július 4., péntek

Ezt már tényleg nem bírom idegekkel...

Kaptam ma egy e-mailt Debrecenből. Ide másolom:

"Tisztelt Asszonyom,

Sajnos az általunk megkért vizsgálatokat nem tudjuk elengedni, ezekre továbbra is szükség van a neurológus véleménye alapján. Tehát koponya CT vizsgálat, BHI vizsgálat és carotis Doppler vizsgálat elkészítése szükséges. Ezt követően neurológusnál kell megjelennie. Az ő véleményével együtt küldje el részünkre a leleteit. A legutolsó coronarographiás vizsgálat eredményét szintén legyen szíves megküldeni."

Az a bizonyos BHI vizsgálat, amit egész Magyarországon senki nem végez, tudtunkkal: A háziorvos, a neurológus, és mi is kerestük, eredménytelenül. Az interneten találtunk  egy 2008-ból származó cikket arról, hogy tulajdonképpen mit is vizsgálnak vele, de más infó nincs róla. Debrecenben sem tudták megmondani, hogy mégis hol végeznek ilyet. Úgyhogy megegyeztünk az altatóorvossal, és a műtétet végző dokival, hogy helyette végeztessünk légzésvisszatartási vizsgálatot. Most mégis ragaszkodnak ehhez. 
Azt sem tudom, hogy még hányszor küldjük el a coronagráfiás vizsgálat eredményét, ami alapján beültették azokat a stenteket, ami miatt ki kell várni annak a műtétnek az egy éves évfordulóját? Újabbat is akartak csináltatni ebből a rizikós vizsgálatból velem. Arról szerencsére sikerült lebeszélni őket, ha igaz.
2013-ban készült koponya CT-m is. Abban ugyan semmi rizikó nincs, de nem látom be, hogy mi értelme ennek a drága vizsgálatnak. Fölöslegesen költjük a TB amúgy sem sok pénzét, mert azóta semmi változás nem állt be az állapotomban. Ráadásul az amúgy is túlterhelt  fiamnak kell engem hozni-vinni, vetkőztetni, öltöztetni, föl-le segíteni a gépre.
Mikor megláttam ezt az e-mailt, először föl sem fogtam. Aztán olyan ideges lettem, hogy  azt sem tudtam kiszámolni, hogy Áginak hány órai munkabért kell kifizetnem. Sikerült is elszámolnom magamat. 4 és egynegyed óra helyett eggyel többet fizettem ki neki. Meg fogja érteni, de akkor is kellemetlen.

A nap jó híre viszont, hogy a kötöző nővér nagyon elégedett a sebeim rohamos gyógyulásával.Ma nem is kellett volna jönnie, de mivel szabadságra megy, és megérkeztek a megrendelt kötözőanyagok is, elhozta. Most megint újított. Az alga,betadin és az alumíniumos krém után  most a külön ezüsthálót és vastag  nedvfelszívó  párnát is elhagyta. Helyette olyan tengeri szivacs került rá, amit legelső alkalommal használt, de 2-3 órán belül tocsogott a gennyes folyadékban. Mondta, hogy ha vasárnap, vagy kedd este, mikor kötést cserélünk,és  magától leesne, akkor már az sem kell, csak egy kis gézzel tekerjük körbe, nehogy a lepedő, vagy a zokni kidörzsölje a még vékonyka érzékeny bőrt. De ha be is válna a jóslata, azért nem mernénk magunktól elhagyni. Csütörtökön azért, -bár 2 hétig van szabadságon-  benéz hozzám ellenőrizni a seb állapotát.  Azt is elintézte, hogy ingyenesen kapjam a kötszereket, meg az egyéb kezelőanyagokat a kicsi nyugdíjamra tekintettel. Mikor a kiírt recepteket aláírtam, bár igyekezett eltakarni a számlát, de részben sikerült kilesnem egy-két  tételnek a darabárát.. Igencsak húzós. És semmit nem akar elfogadni.
Most elment WC-re, így sikerült becsempésznem a táskájába egy kis pénzt. Talán csak nem fogja visszaadni? Szerintem azt sem fogja tudni, ki tette bele, (de nagyon jól van ez így) mert az egyik oldalzsebbe dugtam a bérlete tokjába, nehogy kirántsa, ha ellenőrzésnél föl kell mutatnia, és biztosan megtalálja.(A bérletet véletlenül találtam meg, csak a zsebbe akartam becsúsztatni, de nagyon megörültem neki. Szerencsére a pénz már régen a zsebembe volt bekészítve, csak kedvező alkalomra vártam)
Lecserélteti az egyik szobában a radiátort, mert kicsi, és nem tudja befűteni a szobát, ha nagyon hideg van. Meg azt a szobát ki is festeti, és a konyháját is. Jól fog jönni neki az a kis pénz. Nem lehet túl nagy fizetése, mint az egészségügyben általában senkinek. 

5 megjegyzés:

 1. Andrea, a Breath Holding Indexet (áramlási sebesség) Debrecenben vizsgálják:
  http://aok.unideb.hu/sites/default/files/galeria/2011/06/olah_laszlo_pdf_18255.pdf
  Ha csak ez a műtét akadálya, sztem beszélhetnél az Oláh proffal. Hm?

  VálaszTörlés
 2. Köszi, Klári! Ezt azért igazán mondhatták volna ők is! Nem is értem, mit gondoltak! Hétfőn azonnal fölhívja Zoli mindkét orvost! Az az érzésem, hogy keresnünk kéne egy másik sebészt! Ebben már képtelen vagyok feltétel nélkül megbízni! Elkeserítő! Vagy lehet, hogy a Jóisten így akar figyelmeztetni, hogy nem fogom túlélni?

  VálaszTörlés
 3. Andrea, lehetne feltételezésekbe bocsátkozni, de minek. Ha elszántad magad, bármi történjék is, vágj bele. Ha vannak kétségeid, mérd föl, hogyan tudsz élni meglévő bajaiddal.
  Persze, ez így kemény megfogalmazás, de legalább reális. Talán rá lehetne kérdezni a sebésznél, miért halogatja. (Ekkora műtéthez úgyis aláíratnak a beteggel, hogy védjék magukat.)

  VálaszTörlés
 4. Megértem, hogy addig, míg nem hagyhatom ki biztonságosan 1-2 hétre a véralvadásgátló szedését, nem tudnak műteni. De azt azért elvárnám, hogy mondják meg,- ha én nem találok rá és megkérdezem- hol végeztethetem el az előírt vizsgálatot, adjanak tanácsot.

  VálaszTörlés
 5. Hát, igen. Igaz. Eddig nem látszik, hogy túlságosan betegközpontúak lennének.

  VálaszTörlés