2014. december 12., péntek

A titokzatos túlélő

Idáig azt hittük, végre kiűztük, vagy elpusztítottuk a rágcsálónkat.Először csak csapdákat vettünk, de nem ment bele .Majd jött a méreg is. Evett is belőle jócskán, Ízlett is neki, és  vidáman élt tovább.  Azután jött a kölcsönbe kapott profi  (60ezer Ft-os) riasztó.Egy időben úgy tűnt, - nyáron, mikor szinte állandóan nyitva volt a bejárati ajtó, hogy nem bírta a riasztó ultrahangját, a rezgéseket, meg isten tudja miket kibocsátott még ki magából. Csak akkor húztuk ki azt a kütyük, mikor már nem tarthattam nyitva az ajtót a hideg miatt. Ági végig takarította az egész spájzot. Kitettük a kedvenc kekszét is csalinak, de többé nem jelentkezett.Kizárólag a száraz tésztát, meg a kekszet kedvelte. Egyetlen-egyszer rágott meg 1 szem krumplit. Ági kidobta az összes száraz tésztát, kekszet, amikből falatozott, és újakat vettünk.
Kb 10 napja kértem meg Ágit, hogy főzzön nekem egy kis tésztát -már nem tudom mihez. Elővette az egyik tésztás kosarat. Feltűnt neki, hogy az egyik levestésztás zacskó, bár nem lett felbontva, csak félig van. Hozta be, hogy megmutassa nekem. Azt hitte, Zoli vásárolt figyelmetlenül. Megrázta előttem a zacskót, mire az aljából hullott ám ki a tészta. Először azt hittük hogy talán lyukas zacskó lett vásárolva, de nem. Amikor a kosár tartalmát kipakoltuk, rájöttünk, hogy minden zacskó alján van egy - egy luk. Mindegyiken épp akkora, hogy szemenként ki lehessen húzni belőle a tésztát. A kosár alján egyetlen szemet sem találtunk.  És egérszart sem.Ellenben a mély polcok falánál rengeteg potyadék. Mivel a polcok sötétbarnára vannak festve, nem volt feltűnő. Előszedtük a polcok alá rejtett (hogy a kutya semmiképp ne tudjon belekóstolni) 3 db egyenként fél kilós dobozt. Ezek voltak teli a méreg granulátummal. Egyetlen szem sem volt egyikben sem. Ági ezeket a tanyájukról hozta. Azért a nagy mennyiség, mert a gabonatárolók  az egerek, patkányok, különféle rágcsálok kedvelt tartózkodási helye.
Ahogy a kuckómban ülök, minden éjjel 11-fél 12 között hallom 1-2 percig a matatását. Előtte, utána néma csönd.Valószínűleg utána is ügyködik, csak az érkezését hallani meg.
Rejtélyes....
Ági, amint tud szerezni, hoz egérragasztót. Ha szerencsénk lesz, erre nem készült föl, és beleragad. Akkor végre meglátjuk a mi kis besurranó, ravasz szellemünket.
*********************************************************************************

Péter egyre rosszabbul van. Egyre gyakoribb, hogy nem kap levegőt. Most már hetente elfogy nála egy -két Nitromin spray. És még mindig semmi hír a műtétje időpontjáról.
Valami érthetetlen oknál fogva nem jár neki oxigénpalack sem. Kórházba pedig nem akar befeküdni.
Érthető, én is viszolygok a kórháztól. Pláne, mióta ilyen katasztrofális állapotban vannak a kórházak.Mikor 3 vagy 4 évvel ezelőtt valami agyatlan kitalálta, hogy infúzióra be kell feküdni, kétségbe voltam esve. Szerencsére nem sokáig élt ez a rendelet. Csak sajnos most már nem tudom ambulánsan intézni. Ezért is kérem akkor, mikor amúgy is be kell feküdnöm kivizsgálásra.
A térdműtétje után alig pár alkalommal ment el gyógytornára. Május elején lement Balatonfüredre. Szeptember elején az egyre gyakoribbá váló légzési nehézségei miatt kénytelen volt feljönni Pestre. Akkor kezdték kivizsgálni. A doki tüdőproblémákra gyanakodott. Sürgősséggel vizsgálták. Nem értem, miért nem vizsgálták a szívét is egyidejűleg, pedig kezdettől fogva Angina pektoris tüneteit mutatta. Tudom, mert legalább 2 éven keresztül szenvedtem tőle, míg egy orvos nem találta el azt a kezelési módot, amivel tünetmentessé nem váltam.
Szokatlanul nagy dózisban alkalmazta nálam az Olicard nevű gyógyszert. Nem tudom, nem ártott-e azzal, hogy panaszmentessé váltam, és az EKG-m is normális jeleket küldött. De szerintem legalább adott néhány, nem is néhány: legalább 25 szívbetegség-tudat nélküli évet.(18 éves koromban váltak rendszeressé a panaszaim. Ezért nem emlékszem az orvos nevére. Mert azokat a leleteket, orvosi véleményeket nem őriztem meg. Nem sejtettem, hogy egyszer még szükségem lenne rájuk. )
Sokszor megpróbáltak leállítani róla. Megfelezték az adagot, kísérleteztek más gyógyszerekkel, de egy-másfél hónap után mindig visszatértek a panaszaim. És ezt a műszerek ismételten igazolták is.Csak a szívultrahang mutatta ki újra és újra, hogy baj van. Persze én sem vállalkoztam a szívműtétre, mert amondó voltam, hogy amíg gyógyszerrel nincsenek tüneteim, nem vállalkozom szívműtétre.

Zoli általában el szokta titkolni előlem, ha beteg az apja. A térdműtétről is csak akkor számolt be, mikor már túlesett rajta. Persze én tudtam róla, mert a közös barátok nálam érdeklődtek, hogy "mikor is lesz"?
Csodálkoztam is, hogy most ezt elmondta.igaz, hogy csak november vége felé. Ebből tudom, hogy nagyon fél, hogy meghal az apja, és engem majd sokként ér a hír. Az ő műtétjére hamarabb kerül sor az enyémnél, így nem tudja elhallgatni. De arra is föl kell készítenie, hogy minden pillanatban meghalhat még a műtét előtt. Hiszen november elején még megfőzte a bablevest, és nem sokkal később készített még tatárt is.

30 megjegyzés:

  1. Remélem, jobban van Péter a műtét óta. Sokáig tart, míg fölépül és megszokja, rokonok, barátok élnek ilyen protézissel.
    *
    Az egérfogó nálunk szuperül működik. Olyan, mint egy ruhacsipesz, csak erősen fogazott a széle, és pici érintéstől is összecsattan. Szegény egér meg ottmarad a nyakánál fogva, holtan. Már három kivégzés történt a pajtában :(

    VálaszTörlés
  2. Klárikám! Minél inkább elhízik (henteshez, ahol mázsa van, nem megy el.Nem akarja tudni) Egyébként most szívműtét előtt áll. Ha minden igaz, ma tudjuk meg a műtét időpontját. A szívkatétert nem tudták fölvezetni, annyira elzáródtak a koszorúerek. Napról napra rosszabbul van.Szinte egyfolytában fullad.Nem akar bemenni a kórházba, csak műtét előtt. Csak hát itt az év vége. A kórházaknak elfogyott a pénze, és vérhiány is van.
    Sajnálom őt, bár annyi fájdalmat okozott amíg együtt éltünk...De mégiscsak tőle kaptam a legnagyobb ajándékot: a fiamat.

    Nekem rendkívül ravasz rágcsálóm van: a csapdákat messzire elkerüli. Annyi mérget megevett már, amennyi több száz egeret elpusztított volna. Neki kutyabaja sem lett.Éjszakánként 1-2 percig hallom a motozását.Szerintem akkor bújik elő a rejtekéből. Még sosem láttam. Nem tudom, hogyan csinálja, de a végtermékét sem szórja szanaszét az utóbbi időben, ezért nem vettük észre eddig.

    VálaszTörlés
  3. Szomorú hír a férjedről, persze, ha nem akar változtatni az életvitelén meg a gyógyításához sem akar hozzájárulni saját akaratával, mit lehet csinálni.
    *
    A rágcsáló lehet, nem egér, hanem kiszabadult házikedvenc: törpe hörcsög például. Az tud ilyen gombostűfejnyi lyukakat rágni a nejlonzacskóba. A mi Mandula nevű hörink így viselkedett.

    VálaszTörlés
  4. Ők nagyobbak mint egy egér? Mert most tettünk le egérragasztót. Ha erősebb, abból is kiszabadulhat. Vagy tudsz olyan módszert, amivel be lehet fogni? Ha egy mód van rá, nem szeretném megölni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor vegyen élve elfogó csapdát. Minden vasárudában kapható. Ha meglesz a kisegér, valamilyen zöld területen szabadon engedheti, és a kutyára is veszélytelen. A ragacsos módszer a legembertelenebb, legszörnyebb megoldás, remélhetőleg, betiltják mostmár.

      https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#safe=off&q=élvefogó+egércsapda

      Törlés
  5. Kedves Névtelen: Tudom, hogy embertelen, ezért is próbálkoztunk eleinte elve befogó mindenféle fajtájával. Mivel a sajtot, szalonnát nem szereti, a kedvenc kekszével,száraztésztával próbálkoztunk. Azután jöttek az agyoncsapó csapdák. De a környékükre sem ment. Az elektromos kütyüket ezekkel párhuzamosan használtuk.Egy ideig úgy nézett ki, hogy magától elment.
    Február végén, remélem végre megműtenek. Akkor 4 hónapig nem leszek itthon. Félek, elszaporodna. Habár eddig még soha nem hozott párt magával. Ezért is gyanakszom arra, hogy nem egér. Tavasszal, és nyáron mindenhol nyomot hagyott, amerre járt. Most nincs semmi. A barnára festett polcon, ami 70 cm mély, leghátul végzi a dolgát.
    Ugyan nem hiszek a szellemekben, de ahogy telik-múlik az idő....
    Ezt a ragasztót utolsó kétségbeesésemben fogadtam el, nagyon nem szívesen..
    Babos-hegyen mindig élve befogót használtam. Mielőtt elengedtem, belakmározhatott dióból. Aztán Doni kíséretében fölgyalogoltunk a kukoricáshoz és ott engedtem el a kutya nagy érdeklődésétől kísérve. Itthon kivitettem volna a ligetbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most is használj élve elfogót.

      Törlés
  6. 10 hónapig használtam eredmény nélkül. Tényleg minden lehetőséget kipróbáltam. Egy rágcsáló életben maradása, és egy szétrágott lakás között kell most választanom. Úgy érzem, minden esélyt megadtam neki, hogy túlélje. Egyébként, amilyen kis ravasz, ezt is túl fogja élni.Minden csapdát elkerült idáig.
    Szerintem nem egér lehet. Az egér nem képes a szobatisztaságra. Ő viszont igen.
    Egyébként az ünnepeket, 2-3 hetet nem töltök itthon.Ha élve elfogót használnék, azt ugyanúgy nem élné túl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jó, ha megadtad az esélyt.
      Egyébként, szerintem egy rágcsáló sem szobatiszta (kivéve talán a kézhez/lakáshoz szoktatott nyuszikat), ráadásul mindnek jellegzetes illata van.
      Ha sem az élveelfogó, sem a méreg (ezt sosem használnék kutya mellett), sem a ragacs nem használt, akkor fogalmam sincs, mi lehet. A kamrában még molyok szoktak megtelepedni, de azok nem rágják ki a zacskó sarkát, ugyanakkor minden liszttartalmú élelmet elpusztítanak.
      Egy ismerősöm most írta, hogy esetleg lehet patkány. Ők ngyon ravaszak, tulképpen már immunisak a méregre (ezt ő sem javasolja).
      Én azért nem hiszek a patkányban, mert őket a kiskutyád már rég kiszúrta volna, éjjel állandóan őket hajtaná (mondjuk, az egeret is hajtaná).

      Törlés
    2. A Doni biztosan nem hajtaná. A hátán fekve szunyált , és hortyogott az ágyon égnek álló lábakkal, közben az egér nyugodtan bóklászott a hasán Babos-hegyen. Sajnos nem sikerült lefényképezni, mert mikor a fényképezőgépért nyúltam, megijedt, és leugrott róla. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Bátor, és kíváncsi kisegér volt, ha nem mozdultam meg, egészen a cipőmig jött! Meg is kapta érte a jutalmát: 1 fél diót és1 mandulát kapott minden este a pinceajtónál (a nappalinak, és konyhának kinevezett előtérböl nyílik a pince nálam -présház) Reggelre mindig eltűnt a kaja. Egy reggel a helyén találtam a vacsit. Attól kezdve nem jelentkezett. Talán továbbállt, esetleg elkapta egy macska.
      Következő évben vettem 2 fejős kecskét, és sajtgyártásba kezdtem. A pincelejáróban érleltem, de rákaptak az egerek. Abban az évben rengeteg egér volt. No, akkor kezdtem el élvefogó csapdákat állítani.Doni díszkíséretében aztán felvonultunk a kukoricásba, és ott engedtem szabadon őket.Soha nem futott utánuk. Talán arra az első, bátor egérre emlékeztették, akivel első őszön összehaverkodott. . Ezek mind világosabb szürkék voltak, mint az az első. Abban az évben (2008) szeptember elején írták a nevemre, és október végéig voltam lent Donival. Rengeteg fénykép készült az egeremről, fönt is voltak a blogomon, de a freeblog halálával eltűntek azok is. Nem is tudom, miért nem tettem a Picassára belőle. A házat, szőlőt, gyümölcsöst láthatod az albumomban.

      Törlés
  7. Az egyik blogtárs azt írta, hogy esetleg törpehörcsög is lehetne...
    Már harmadik napja, hogy le van téve a ragacs. Még nem ment bele. Abban reménykedtem, hogy esetleg sikerül elkapni amíg még itthon vagyok, és élve ki tudom szabadíttatni. Nem jött be, sajnos. Viszont 1 órán belül jön értem a betegszállító. Attól kezdve nincs esélye, ha véletlenül mégis rálépne. Igaz, 99%-ig biztos vagyok benne, hogy nem fog.

    VálaszTörlés
  8. Jaj, szegény egér.... vagy bárki más. :-((
    Ez borzasztó... Hát tehet ő arról, hogy egérnek (vagy patkánynak) született?

    VálaszTörlés
  9. Nem kell sajnálni titokzatos látogatómat. Van rá egy fogadásom, hogy ezt az akadályt is könnyen veszi majd.Közel egy éve küzdünk egymással, de ezalatt az idő alatt egyetlenegyszer sem volt alkalmam megpillantani. Néha már arra gondolok, hogy csak a képzeletem játszadozik velem, és nincs is semmilyen állat. De hát a tények makacs dolgok.

    VálaszTörlés
  10. Szegényke akárki is lehet...
    Tisztára hihetetlen, de az egyik kolléganőmnek úgy lett arany hörcsöge, hogy TALÁLTA a spájzban, a polcon. A hatodik emeleten, panelban !!!

    Nem lehetne azokat a tésztákat és kekszeket valami fedeles, műanyag dobozban tartani? Zacskóstul, természetesen. Akkor nem kéne horror-módszerekkel megölni a szegény kis betolakodót - ő meg talán elmenne máshova, ha többé nem találna csemegét. Remek műanyag tárolókat lehet kapni az OBI-ban, a PRAKTIKER-ben, az IKEÁ-ban - de már akár az INTERSPAR-ban is. Ezek igazán nem is kerülnek sokba.

    VálaszTörlés
  11. Megnéztem a karácsonyfátokat.
    Micsoda gyönyörű, formás kis darab!!!
    És milyen szép kövér! :-))
    Nagyon édeeees!!!!

    Annyira szeretnék én is IGAZI, nagy karácsonyfát!
    De hát az már sose lesz, mert a madárkákra veszélyes. :-((
    Márpedig karácsony csak két hétig van, madárkák meg egész évben.
    Nem is kérdés, hogy melyik a fontosabb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán felállíthatsz egyet a másik szobában.

      Törlés
  12. Borzasztó! Ide nem lehet választ írni. Állandóan bezáródik, eltűnik. Meg van ez a gép bolondulva

    VálaszTörlés
  13. Ha tudnád, hányszor kezdtem már mesélni a karácsonyról is. Hiába rejtem el piszkozatba, újra, és újra eltűnik a már mentett piszkozat is. 3 sor a max, amit itt tudok írni anélkül, hogy eltűnne.

    VálaszTörlés
  14. Levelet már megpróbálkoztam neked wordbe is írni, nem másolja be.

    VálaszTörlés
  15. Már a hajamat tépkedem az idegességtől. Persze az sem segít :(

    VálaszTörlés
  16. Andikám - talán köszönd meg annak a géniusznak, aki ragaszkodott hozzá, hogy maradjon az XP a gépeden. Lehetett tudni, hogy ez lesz... Megmondták, hogy egyre több dolog nem fog működni, míg végül használhatatlanná vélik a gép.

    VálaszTörlés
  17. Mindhárom irodában (Loxvill, dr.Vilmányi, dr.Szeiler) ez van, és tökéletesen működik. Csak az én gépemmel vannak ilyen gondok.

    VálaszTörlés
  18. Nem akarom se Zoli, se Niki laptopját elkérni, az üzleti, ill. ügyvédi titkok miatt. Bár azokat jelszó védi, de azért nem szívesen kérném el.

    VálaszTörlés
  19. Jaj, ne is !!!
    Isten ments, hogy a "munkás" gépnek legyen valami baja !!!

    Mi az a jel a neved után, a karikában ? :-))

    VálaszTörlés
  20. Fogalmam sincs! Nem én tettem oda, hanem a gép!

    VálaszTörlés
  21. Most néztem meg Klárinál: Minden blogspotosnál ott van. Talán egy ceruza,vagy egy golyóstoll akar lenni. Szerintem azt akarja jelképezni, hogy a blog tulajdonosa válaszolt.

    VálaszTörlés
  22. Andrea, mi van a túlélő egereddel?
    És te hogy vagy újra otthon?

    VálaszTörlés
  23. A túlélő ezt is túlélte. Ahogy mindig, mindent.
    De miért is menne bele? Az egyetlen szem kedvencéért? Mert a kolbász, szalonna, sajt, kutyakaja, búza, kukorica, amit mellé tettünk, nem csábítja.
    Desszertnek egy kis mérget falatozik. Már arra gondoltam, hogy elvesszük előle. Beágyazunk egy kupakot a ragacsba, és beleszórunk belőle. De amilyen kis ravasz, átlát a praktikán.
    De mostantól megpróbálok együtt élni vele. Amíg csak néhány zacskó tészta bánja, és össze is szedi egy helyre a kakit, ám legyen. Remélem, pisilni valahol másutt pisil, nem a spájzban. Kizárt, hogy egér lenne. Ez valami más, intelligens rágcsáló lehet. :o))) vagy :-(((

    VálaszTörlés
  24. Én amúgy sokat kínlódok. Gondolnád, hogy az a 3 km-es betegszállítás ennyire megviseli a lábamat? A sebem csúnyább lett, úgyhogy a keddi debreceni orvoslátogatást lemondtuk.Ha 3 km egy kényelmes mentőben így megviselt, mit tenne velem oda-vissza közel 600km gépkocsiban? Mert nem megoldás ott aludni. Inkább szenvedés mindkettőnknek. Mert legalább 2-3-szor föl kell kelnem éjszaka pisilni. Márpedig alacsony ágyról fölállni , csak Zoli segítségével tudok.
    Egyébként meg napközben próbálom elintézni azt a sok ügyes-bajos dolgot, meg e-mail restanciát, ami fölhalmozódott. Blogra már nem jut energiám.

    VálaszTörlés
  25. Jajaj. Nem sok jóról írsz. Aggasztó, hogy nem javul a seb.
    Doni hogy van?
    (A túlélőd életvitele a méregevést kivéve - hasonlít a kislányom aranyhörcsögeire.)

    VálaszTörlés