2015. április 19., vasárnap

Az ortopéd cipész, és az ő makacssága

Valamikor november eleje táján vette le a méretet . Azt mondta, karácsonyra meglesz. Februárra voltam műtétre kiírva. Januárban rátelefonáltam. Nem volt még időm rá, de mire a műtétre kell mennie, meglesz. " Szerencsére" a műtétet el kellett halasztani. Nem gyógyult a seb. Márciusra végre elkészült, ki is hozta. Nem az elképzeléseim szerint készítette. A szára túl magas, a lábfej túl hosszú, és nem elég széles. Nem is ment bele a bal lábam. Mondtam, újat kell készíteni. Elengedte a füle mellett. Elég, ha kitágítom. Akkor belemegy majd a lába. -De nehogy nyomja a kis lábujjamat, mert érszűkületes a lábam. Ha a kisujjamon keletkezik fekély, akkor levágják a lábfejemet.
-Nem lesz semmi gond.-ígérte. -A szárból is le kell vágni, és puha karimát csinálni rá, ahogy én azt mindjárt az elején kértem. -Oké, az is meglesz.. Hozom 2 hét múlva.  a kettőből három, aztán négy lett.Felhívtam, megígérte másnapra, másnap persze nem jött. Újabb telefon, újabb ígéret, aztán újabb. Végül  elkeseredésemben  a főnökéhez fordultam. Akkor végre kijött. Naná, hogy nem lett jó. Ezt ő is belátta végre. Nincs mese, ezt újra kell készítenem. De most is csak a balt, nem az egész párt, az eredeti minta szerint. Mert mintával is szolgáltam ám neki.
Eközben, talpbetét híján rohamosan romlik a lábam. Összevásároltam én már mindenféle talpbetétet, de amíg tudtam bőrpapucsban járni, addig a betét sem csúszott el, csak éppen a súlyos betét lehúzta a lábamról.Végül azért kellett elhagynom, mert legnagyobb elkeseredésemre kidörzsölte a bokámat az újfajta fáslizás következményeként.Kezdődött a kötött anyagból készült papucsok korszaka. Közben sikerült szert tennem 2 pár ultrakönnyű talpbetétre, csakhogy már későn. Mosás után 1 alkalommal tudom csak beletenni. Utána annyira kinyúlik, hogy a betét félrecsúszik, és többet árt, mint használ.
A cipész azt ígérte, most már tényleg 2 hét alatt elkészíti az újat.  Hát, már legfőbb ideje lenne, mert lassan már tényleg állandóra tolószékbe kényszerülök./ Nem a talpamon, hanem a bokacsonton járok iszonyatos kínok között. Így aztán jól meggondolom, mikor, és hová menjek./ Akkor pedig elektromosat kell venni, mert kézzel nem tudom hajtani.
Magyarországon már nem jár szankció a határidők be nem tartásáért.
Erre a legjobb példa, hogy a múlt héten jött meg a papír a  Fogyatékossági Támogatásról visszamenőleg 2014 augusztus 1-ig. Akkor adtam ugyanis be az ez irányú kérelmemet. Az elbírálási időt már eleve 30-ról 60 napra változtatták. Hányszor 60 nap is telt el már azóta?
Ha év végéig megjött volna, akkor nem kellett volna méltányossági közgyógy igazolványért folyamodnom, amit vagy megkapok, vagy nem. De ha megkapnám is, jóval kevesebb összegre szól majd havonta, mintha alanyi jogon járna. Márpedig a kábítószer tartalmú fájdalomcsillapítók nagyon drágák lettek. Ha receptre kell kiváltanom, 3 napi adag 2690Ft-ba kerül.Plusz a tapasz, amire azért még jelentős támogatás van: Abból 1 havi adag  kb 4000Ft, és már csak a gyógyszerekkel együtt használ valami keveset.
Ezért mostanában úgy csinálom, hogy fölteszem a tapaszokat, és aznap beveszem a teljes adag gyógyszert is. Így tudok valamicskét aludni is. A többi napon csak tapasz van, és este egy szem gyógyszer. Így néha-néha bóbiskolok kicsikét.
Hát így állunk a költözés előtti utolsó előtti napon.

7 megjegyzés:

  1. Borzasztó, mennyit szenvedsz! Az ortopédiáról se hallottam még soha semmi jót. A húgomnak, E-nek, tizenhatezerért csináltak használhatatlan lábbelit a kiírt sámfára vagy hogyhijjákra hivatkozva.

    VálaszTörlés
  2. Klári, én képtelen vagyok megérteni, miért nem lehet egy ortopéd cipőt elsőre úgy elkészíteni, ahogy a megrendelés szól. Most is csak az egyik cipőt készíti újra, ugyanúgy hosszú orrésszel, csak szélesebbre. A végeredmény egy ormótlan izé förtelem lesz.

    VálaszTörlés
  3. Nem szabad elfogadni. Addig kell újra és újra csináltatni, amíg hordható nem lesz a végeredmény. A kaptafát pedig a cipésznek kell kifaragnia, minden egyes lábbelihez egyedileg. Gondolom, receptre írták föl neki. A TB a cipésznek 60és 100ezer Ft között fizet egyetlen párért..

    VálaszTörlés
  4. Andikám, az én tesóm félős. Nem mer szólni semmiért, csak búslakodik. Újra csináltatja mégis, de közben fél, hogy kiszúrnakl vele.
    *
    Átköltöztél már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, még nem. Majd holnap.

      Törlés
    2. Ugyan már, hogy tudnának kiszúrni vele?
      Nálam más a helyzet, ha elfogadható, akkor kénytelen leszek átvenni, mert nincs másik. Tavalyelőtt még mind jó volt. Tavaly kb szeptemberig már csak kettő, utána meg egy sem.

      Törlés
    3. De ma reggel megjött a papír, hogy lesz közgyógyom, így csináltathatok újabb párat is majd ősszel.

      Törlés