2014. május 12., hétfő

Debrecenben -első nap

Lefelé egészen jól bírtam az utat, de a lefoglalt szoba a panzióban enyhén szólva is csalódást okozott. Azért választottuk, mert zuhanyozós szoba volt. Csak sajnos nem voltak képek a szobákról. 4 ágy is volt benne, de midegyik törpöknek készült, annyira alacsony volt. Végül kettőt egymás tetejére tett Zoli, de még így is alacsonynak bizonyult. Képzelhetitek...Arról viszont szó sem lehetett, hogy késő este elinduljunk szoba vadászatra. Ráadásul én még ilyen kemény ágyon nem aludtam. Hiába tettünk alám több takarót is. ha azokba vékonyka pokróc volt behúzva.No, meg itthonról melegben indultunk, de mire leértünk elég hideg lett az idő. Időnként az eső is meg-megindult, és én persze nem vittem magammal kabátot.
A fürdőszoba  pedig, igaz hogy zuhanyzós volt, de kapaszkodó nem volt benne, ellenben jó magas pereme volt.Zoli mondta, hogy szívesen beemel, de nem ajánlja a fürdést. Ahhoz nincs elég meleg. Hajmosás viszont szóba sem jöhet, mivel nem hoztunk magunkkal hajszárítót. A személyzet ellen tényleg nem lehetett semmi kifogásunk. Nagyon előzékenyek voltak. Ahány használaton kívüli pokrócuk csak akadt, az mind a szobánkba került.
Zoli meglehetősen fáradt volt, de mivel én nem szívesen feküdtem volna le, mert az biztos volt, hogy úgysem tudnék hosszú órákat tölteni a kényelmetlen ágyon, no meg éhes is voltam, elindultunk próba szerencse alapon valamilyen éttermet keresni a közelben. Zoli kölcsönzött nekem egy viszonylag meleg felsőt.  Már majdnem föladtuk, és visszafordultunk, amikor rábukkantunk egy romkocsmára.


Még soha nem voltam ilyenben. Teljesen belelkesedtem az ötlettől, hogy betérjünk oda, annyit hallottam már ezekről a kocsmákról. Nagyon kíváncsi voltam már régóta, csak féltem megemlíteni a fiamnak, nehogy dilisnek nézzen.
Bent majdnem telt ház volt. Elől nagy kivetítőn épp -ha jól emlékszem- a Barcelola és már nem is tudom, melyik másik focicsapat küzdött egymással. Nem vagyok nagy focirajongó. Mindenesetre remek volt a hangulat, és volt némi harapnivaló, és sör is. Fasírtgombócokat kértem. Zoli hozott hozzá sült krumplit is.
A gombóckákat két tányérban hozta: az egyik csilis volt, a másik fokhagymás. Bekaptam egy csiliset, és azonnal elállt tőle a lélegzetem. Kis híján tűzokádó sárkánnyá változtam. Gyorsan ittam rá egy korty sört, ami olajnak bizonyult a tűzre. Úgyhogy inkább maradtam a fokhagymásnál, és a sült krumplinál.

Kajára várva bámulom a nagy kivetítőn a meccset


11 után muszáj volt vissza indulni a panzióba, mert hajnali hatkor kellett másnap kelni, hogy keressünk valami reggeliző helyet, és  8-ra odaérjünk a kórházba, és Zoli is kipihenhesse kicsit magát.

A Debrecenben készült képek már fent vannak az albumban.
 

4 megjegyzés:

  1. Élvezettel néztem a belga tálalást, és csodálkozva a sört, ami - gondolom - nem a legkisebb alkoholfokról nevezetes.
    A Roncs meg igen kellemes helynek látszik.
    stali

    VálaszTörlés
  2. Azt a rákos kagylótálat sajnos vissza kellett küldenem, annyira elsózta szakács. A helyette érkező újabbat már nem fényképeztük, mert már kopogott a szemem, annyira éhes voltam. Így egyből nekiestem. Pedig az, ha lehet, még gusztusosabban volt tálalva.
    A sör neve: Delírium, a védjegye pedig egy tántorgó elefánt, és 9 fokos. Sajnos a kedvencem (Kwak) most nem volt, de ez is nagyon finom. Nekem a kedvencem a fekete sör. Ünnepi alkalmakkor rendszerint azt kérek. Elérhető áron a Soproni Démon sem rossz. Persze nem a gyümölcs ízesítésű, bár annak is megvan a maga "bája".
    A Roncs hangulatát nagyon élveztem. Vonakodva mentem a vissza a szállása. Legszívesebben ott töltöttem volna az éjszakát a kényelmetlen "ágynak nevezett kínzóeszköz" helyett.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, szegény Andi...
    A te speciális igényeiddel nem lehet csak úgy látatlanban panziót választani.
    Oda kell telefonálni, vagy levelet írni nekik, és fényképeket kérni a szobákról meg a mellékhelyiségekről. Egy ilyen nagy városban biztos akad olyan szálláshely is, ami föl van készülve mozgássérültekre és nehezen mozgó öregekre. Majd legközelebb okosabbak lesztek, ha jön még ilyen alkalom.

    Micsoda kis kicsapongó lélek lettél hirtelen! :-)))
    Még hogy romkocsmában tölteni az éjszakát...! Nem is rossz ötlet. :-))
    (Bár ami engem illet, én alighanem még semmilyen kocsmában se voltam.)

    VálaszTörlés
  4. Azt képzeld el, hogy Debrecenben egyetlen megfizethető szállodában, sem panzióban nincs kifejezetten mozgássérülteknek kialakított szoba, ill. apartman sem. A szobáról volt ugyan fénykép, de azon nem tűnt föl, hogy ennyire alacsonyak az ágyak. Az ember álmában sem gondolná, hogyilyt képesek betenni. A szállodákban kivétel nélkül minden fürdőszobában kád volt. A panziókban volt csak zuhanyzó. Arról viszont nem volt kép. A fene sem gondolta, hogy ilyen magas a tálcája: tulajdonképp kis ülőkád. Nem is azzal volt a gond, mert Zoli be tud segíteni, de nem volt kapaszkodó, és mi is elfelejtettük levinni a mienket. No, meg mikor elindultunk, volt legalább 25 fok meleg (annyira, hogy kabátot sem vittem magammal), de közben alaposan lehűlt a levegő, meg időnként az eső is eleredt. Nem mertük megkockáztatni, hogy esetleg megfázzak.
    Nem tudod, mit veszítettél, hogy kimaradt az életedből a romkocsma ( ne olyan kocsmára gondolj, ahová berúgni térnek be az emberek. Inkább beszélgetős hely, ahová nagyrészt fiatalok járnak, de nincs tánc, és üvöltő zene, hogy véletlenül se kelljen beszélgetni, mert nincs közös téma). Nem olyan elegáns mint egy kávéház, viszont jópofa, és olcsó. Romos ház, lomtalanításból összeszedett székek, asztalok, jópofa lomok díszítik...-ezért Romkocsma a nevük.

    VálaszTörlés