2014. június 1., vasárnap

Eperdzsem és Gourmet fesztivál

A múlt hetem teljes frászban a sebem miatt, no, meg eperfeldolgozással telt.
Kedden Ági vett még 2 kiló gyönyörű epret.
Szerdán délután nekiálltam volna a dzsemkészítésnek.  Fél kilót megmostam, leturmixoltam. Akkor jöttem rá, hogy nagyot tévedtem, mikor azt gondoltam, hogy simán le tudom belőle csepegtetni a levet, és a visszamaradó velőből tudom majd készíteni a jó sűrű lekvárt. Kissé elkeseredtem, mert nem szerettem volna a "lelkét" is kiforralni. A valamikori Sthal- féle sütőben készített lekvár pár éve nekem nem jött be. Túl geilnek találtam.
Éjszaka aztán jött a nagy ötlet: aszalom az epret-nem csipszesedésig, mint amit télire raktam el, de a víz nagy részét elpárologtatom belőle (így nem károsodik benne a vitamin).1 kilót aszaltam le végül: pont 2 tálcányi lett belőle. Az egyiket leturmixolva, a másikat egyben kevertem hozzá az előző napihoz.Egy éjszakán át így hagytam a jégszekrényben kevés cukorral, és ascorbin savval (citrompótló) összeérni. Meglátom majd, mennyire sűrűsödik be reggelre. Fél kilót meghagytam, hogy ha túl sűrű lenne, legyen mivel folyósítani.Ez   okos ötletnek bizonyult, mert túlsűrűsödött. Még kellett hozzá 1 deci vizet is öntenem, miután elérte a kb. 45 fokos hőmérsékletet. Ekkor áttettem a lábast a legnagyobb átmérőjű gázra , a legnagyobb fokozatra (nálam ez a Wok -más tűzhelyen ilyennel még nem találkoztam). A lényeg az, hogy minél gyorsabban érje el a forráspontot. 2 perc forralás után minél gyorsabban kell kis üvegekbe tölteni 2 celofán között egy kevés tartósítószerrel, rátéve a csavarós tetőt néhány percre fejtetőre állítani, aztán alul felül jól betakargatva hagyni kihűlni.
************************************************************************************
Szombaton kettő körül pedig kimentünk  a Gourmet fesztiválra.
Itt az ország legjobb éttermei mutatkoznak be.
Nagyon jól éreztük magunkat. Sok étterem kínálatát lehet végigkóstolni. Pici adagok, mondhatni falatkák, híres éttermek híres szakácsaitól.






                                       Volt francia szakácsok bemutatója is -szakács-show


                              Nagyon élveztük. Már egyedül ez a bemutató megérte a belépődíjat.

           Egész nap voltak programok. Mi ezt az egyet választottuk ki magunknak. Jó választás volt.

Este negyed 10-re értünk haza.


Most vettem csak észre, hogy Zoli a saját maga gyártotta palacsinta batyuit is lefényképezte:

Tanúsíthatom, hogy  amilyen gusztusosak, olyan finomak is lettek. A batyuk kötözőszalagja cukorszirupban főtt újhagymaszár.
Illett volna desszertnek a francia szakácsok által készített sült fürjcomb kompozíciója után. Ezek is francia recept szerint készültek.

2 megjegyzés:

  1. Van egy francia szakácskönyvem. Minden recept kifogástalan, gyorsan elkészíthető, nem túl fűszeres, mégis jóízű a végeredmény. Csak a sütik nem tetszenek. Az osztrákoké jobb.
    A palacsintabatyu szívderítő látvány. :)

    VálaszTörlés