2014. június 30., hétfő

Összevissza beszámoló a múlt hétről, meg régről

Fényképekkel majd talán csütörtökön fogom tudni illusztrálni, de azért leírom már miket csináltam az elmúlt napokban.
Napokon keresztül gyártottam a Brushette Marettihez nagyon hasonlító fűszeres paradicsomos kiflikarikákat. A különbség csak annyi, hogy az enyém sokkal finomabb, és persze jóval olcsóbb mint az eredeti.


Főleg úgy, hogy a lomtalanításkor előkerültek a 2009- 2010-ben gyártott paradicsomlevek, és sűrített paradicsomok is. Féltem, hogy ha előkerülnek is, 4-5 év alatt biztosan megromlottak. Hát, alaposan tévedtem.Ugyanolyan gyönyörű a színe, és ugyanolyan finom. mint amikor elraktam, méghozzá tartósítószer mentesen Illetve szalicil csak a 2 celofán közé került, ami a tető alatt volt természetesen. Főzve nem volt, mindössze 4-5 percig forraltam. A sűrítetthez a paradicsomokat először hirtelen lefagyasztottam -40 fokra. Utána forró vízbe dobva pár másodpercre, könnyen lejött a héja. Ezután szűrőbe téve kicsöpögött a benne lévő víztartalom.Eleinte paradicsompasszírozóval kiszedtem belőle a magokat is.Még 2009-ben néhány üveggel magosat is csináltam. Ekkor passzírozás helyett egyszerűen leturmixoltam, mielőtt rátettem a tűzhelyre. Engem egyáltalán nem zavarnak benne a magok, csak azt hallottam, hogy úgy nem áll el.


Következő évben, miután rájöttem, hogy semmi baja nem lett, már csak az utóbbi módszert használtam, rengeteg munkát megspórolva ezzel magamnak. Az üvegeket a Zepter gőztisztítójával sterilizáltam. Erre a célra tökéletes, szőnyeg, és kárpittisztításra viszont teljesen alkalmatlan. Mikor megvettem, azonnal meg is bántam. Tulajdonképpen az ágy atkamentesítésére vettem réges-régen. Arra is alkalmatlannak találtatott, mert a matrac hosszú hetek alatt sem száradt ki. Egyedül a fürdőszoba csempéjének penészmentesítésére, lemosására tudtam használni, még a Körvasút soron.Itthon nem penészedik a csempe fúgája. Viszont Babos-hegyen télen mindent elborított a penész. Ezért is vittem le oda. Aztán rájöttem, hogy a meztelen csigákat is ezzel lehet legkönnyebben likvidálni.Néhány pillanat alatt kinyírja őket, tehát ez a módszer egyben a leghumánusabb is. 

Azt hittem, véget ért az eperszezon, és nekem még elég kevés aszalt eprem volt. Ahogy aszaltam, úgy fogyott is. Zoli nem bírt neki ellenállni, pedig télre szántam, meg műtét utáni vitaminforrásnak a kórházba.
Most a meggy aszalására került a sor. Vett is belőle 1,5 kilónyit. Finom, édes meggyet. Aztán kiment a patikába, mert a sebkötöző nővér kért még ezt-azt. Mondtam neki, ha lenne még eper-akármilyen pici szemű is-vegyen fél kilót belőle, mert készítenék még egyszer eperzselét, annyira jól sikerült az előző, és friss zselatint is kaptunk Fel nem tudom fogni, miért hiánycikk állandóan a viszonylag olcsó étkezési zselatin. Bezzeg a drága tortazseléből mindenütt van bőven.
No, Ági telefonált, hogy a legszebb, legnagyobb szemű eper van, amit ebben a szezonban látott. Így aztán kértem belőle 2,5 kilót, amiből végül valamivel több, mint 3 kiló érkezett meg, mert a zöldséges megkérte, hogy ne hagyja már ott azt a maradék kevéskét. Nem bántam, mert tényleg gyönyörű.








Úgyhogy az aszaló rendesen be van fogva, mert a fűszeres- olívás-paradicsomos kiflikarikák is abban készültek. A sütőbe betenni, kivenni egyedül nem tudom, és úgyis 40-50 fok közötti sütőben kell szikkasztani. Az eperlekvárhoz is aszaltam az eper egy részét..

Csütörtöktől vasárnapig nem lett levéve éjszakára sem a fásli. Nem volt senki, aki be tudta volna fáslizni a lábamat. Pénteken délelőtt Ági levette ugyan, hogy lecserélje a kötést, viszont azonnal vissza is kellett raknia, mert napközben muszáj, hogy rajta legyen.
Zoli csütörtökön lement az apjához Füredre. Veráék ugyan csak szombaton mentek le Nagymarosra, de ő csak levenni tudja, föl már nem. Szörnyen teltek az éjszakáim. Érszűkületesnek nap közben sem könnyű befáslizva lenni, éjszaka viszont, mikor feküdni kell, elviselhetetlen. Az Y ér rettenetesen fájt, meg le is zsibbadt a lábam. Mikor pisilni kellett, kerek 1 órámba került, míg sikerült valahogy kikelnem az ágyból. Nem is mertem visszafeküdni. Másnap már hajnali 2-kor feküdtem le. Akkor már jobb volt valamivel, mert kicsit meglazult a fásli. Ági sajnos nem tudott jönni, mert reggel, és este is jönnie kellett volna. Valahogy azért kibírtam vasárnap estig. Akkor pedig Zoli hazaért a Balcsiról, és megszabadított a kínzóeszköztől.  Ma csak délben jött a kötöző nővér. Fél hétkor keltem. Kávézás, reggelizés, gyógyszerezés után fél kilenckor visszafeküdtem, mert kezdett dagadni a lábam. Úgy állítottam be az ágyat, hogy maximálisan magasan legyen.11-kor már nem bírtam tovább az ágyban, ebben a pózban feküdni. szerencsére addigra már kiment a víz belőle. Szigorúan ülve vártam a nővért. Viszont meg is lett az eredménye a kínszenvedéseimnek. Nagyon sokat javult az állapota. Már nem is tett rá algát a nővér, csak az ezüsthálót, meg persze a párnát, ami felfogja a váladékot. Már alig-alig van mit felfognia! Hurrá! Az elülső picikére is csak háló került, fölé egy kis Neogranormonos gézzel.

Fáslizni viszont kell, egészen a műtétig. Akkor pedig pont a műtét utáni fáslizgatás jön. Sose lesz ennek vége?
**********************************************************************************


         MA ELBÚCSÚZOTT AZ ÚJSÁGÍRÓ KLUB!  ÉLT 13 ÉVET
                                                NYUGODJON BÉKÉBEN!
                                                             KÁR ÉRTE


10 megjegyzés:

  1. Élelmiszergyárosnak készültél, csak valamiért nem vettél gyárat?

    VálaszTörlés
  2. :o)))
    Tudod, a régi rendszerben nem lehetett, utána a pénzhiány, gyereknevelés, aztán meg túl öreg lettem hozzá!
    Egyébként meg mérnök fizikusnak készültem, de a rég halott kisiparos édesapám miatt nem vettek föl az ELTÉre, így lettem idegenforgalmi dolgozó.

    VálaszTörlés
  3. Engem se vettek föl elsőre, aztán addig fellebbeztünk, amíg sikerült. A húgomat már jól fölvették, mert addigra kiváló tanár kitüntetést kapott az anyu, így a felvételi bizottság elnézte a polgári származást. (Elképesztően igazságtalanok voltak a politikai megoldások. Szegény kisiparos ugyan mit vétett?)

    VálaszTörlés
  4. Engem átirányítottak "helyhiány miatt" a Bánki Donátra Rendszerszervezői szakra.Nem mentem.Bár így utólag már látom, hogy nem is lett volna olyan rossz szakma. Aztán elhelyezkedtem az Intertouristnál Addig is jó lesz, és gyakorolhatom a németet. Gondoltam 1 év múlva megpróbálom újra. De a szakma is megtetszett, meg nyárra leküldtek boltvezető helyettesnek Bugacra. Végre kiszakadtam,-ha csak fél évre is otthonról. Mert addigra már anyu üldözési mániás skizofrén lett. Borzasztó volt együtt élni a betegségével. Beleszerettem a tanyasi életbe is. Azóta szeretnék vidéken élni. Ez a vágyam teljesült be 2008-ban, Babos-hegyen-csak már túl későn. De akkor is eltölthettem ott 4 boldog nyarat.
    Beadtam ugyan a jelentkezési lapomat mérnök matematikus szakra, (fizika abban az évben nem indult) de a felvételire már nem mentem el.

    VálaszTörlés
  5. Jó, hogy vannak jobb időszakok az életben. (Anyósom is skizo lett élete végére. Szörnyű volt...)

    VálaszTörlés
  6. Bizony, iszonyú ez a betegség! A legrosszabb, hogy nincs betegségtudatuk, ezért elutasítják az orvosi segítséget. A "barátnők" pedig kiröhögik, gúnyt űznek belőle a hátuk mögött, meg szörnyülködnek a rokonoknak, de nem segítenek rábeszélni hogy menjen pszihiáterhez. Anyu élete utolsó óráiban látta be, hogy segítségre van szüksége. Mondta, hogy eljön velem a Pszihiátriára. este 9-kor jöttem el a kórházból. Másnap kellett volna hazahoznom. Kértem a dokit, hogy ne engedje még haza, mert úgy látom hogy még nincs olyan állapotban. Éjfélkor kapott újabb infarktust, amibe belehalt. Azóta is áldom a sorsot, hogy így történt, mert ha akkor történik, mikor már hazahoztam, én is infarktust kaptam volna vele együtt.

    VálaszTörlés
  7. Őrület, mennyi baj van mindenütt!

    VálaszTörlés
  8. Másfél órán át olvastam az ismerősök ismerőseinek az ismerőseit, de nem találtalak. Milyen néven vagy fönn? Én Klara Lakner

    VálaszTörlés
  9. Andrea Kocsisné Reizer. De ha nem találnál meg mégse, holnap reggel szólok Zolinak, hogy hívjon meg, mert én sajnos nem értek hozzá!

    VálaszTörlés