2014. szeptember 27., szombat

Bolond Erzsók

Tegnap fölhívott Jani-ő az akinek a szőlőmet a rendelkezésére bocsátottam addig amíg el nem tudjuk adni, cserében a telek parlagfű mentesítéséért.Nyaranta néhányszor le is kaszálja a füvet az egész majdnem 2 hektáros területén. De a kapubejárótól a házig rendszeresen  karbantartja.
Meséli, hogy Erzsivel már nem lehet bírni. Hetente 3-4-szer száll ki hozzá a rendőrség. Az egész hegy életét megkeseríti. Amit ér, mindent ellop. Nálam már a villanykörtéket is kicsavarta. A fél karámot lebontotta már, és elhordta a drága pénzen vásárolt oszlopokat. A múltkor Jani egy csomó húsgalambot talált a ház előtt, a tornácon, egy ócska konyhaszekrénybe bezárva.( Honnan szerezte őket, csak a Jóisten tudja. Arról gondolom, hogy azokat is lopta, mert az ő telkén is bőven elférnének). Persze kiengedte a szerencsétleneket. Erre megjelent rikácsolva, hogy fizesse ki neki az árukat. Erre Jani: Először is: Andrea telkén vannak. A telek meg  rám van bízva. Maga pedig elvileg ki van tiltva innen, meg egyébként is...Feljelenthetném birtokháborításért is. Csak egy okot mondjon, hogy miért fizetném ki őket. Örüljön, hogy nem hívtam ki a rendőrséget. Följelenthettem volna állatkínzásért is, de nem tettem, mert a fenének sem hiányzik bíróságra járni.  A szekrény a mi telkünkön van, tehát ha pillanatokon belül nem viszi el, fölaprítom, és eltüzelem.
De ő csak rikácsolt tovább, és nekiment. Erre Jani fél kézzel lefogta, és kihívta a rendőrséget. Rossz emberrel kezdett ki, mert Jani nyugalmazott rendőrtiszt, aki jártas a harcművészetekben. De hát egy bolond nem mérlegel.
A villanyórát, mindkét háznál "szerencsésen" elrontotta, mert át szerette volna vezetni az áramot a házába. Mindenféle kábelt összebarkácsolt, és rá akart kötni. De csak azt érte el vele, hogy már egyik házban  sincs áram. Kár, hogy nem ütötte agyon. Viszont szerencsére így lopni sem tudja.
Október elején szokták leolvasni. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz. Remélem, minket csak nem büntetnek meg
Zoli, a fia a füle botját sem mozgatja, nemhogy intézkedne.
Olyan igazságtalan, hogy egy bolond több száz ember életét keserítheti meg! A rendőrség tehetetlen. Magyarországon sehol nincs állandóra bejelentve. Egy külterületnek nyilvánított szántón álló szerszámos kamrába nem is lehetne bejelentkezni. Mert azt alakították át 1 szobának. Magyar állampolgárként még csak ki sem toloncolhatják az országból.
Sőt, együtt lopkodja nálam a termést az anyjával, "nehogy kárba vesszen".  Az ilyen elrománosodott erdélyi magyar állampolgároknak köszönhetően egyre rosszabb a hírünk Európában. Mert román útlevéllel esélyük sem lenne kint munkát kapni.
A legnagyobb baj az, hogy a szőlőt is viszik, mielőtt még rendesen beérne. Janiék rengeteg belefektetett munkája, és pénze kárba vész.
A múltkor az egyik szomszéd rajtakapta, hogy nála lopja a fáról a gyümölcsöt. Az éppen nála levő karóval verte agyba-főbe, míg sikerült kiiszkolnia. Ha Erzsi följelentette volna, még a gazdát büntették volna meg garázdaságért, pedig ő csak a tulajdonát védte. Gátlástalanul kihasználja, hogy van egy diliflepnije.

Nem tudom, örüljek-e neki, hogy az egész 2 kilométeres utunkat leaszfaltoztatta az önkormányzat a választások előtt.Pont az én telkem után ér véget az aszfaltozott út. Az utóbbi időben rengetegen költöztek ki a hegyre. Arra már nincs pénzük, hogy vizet vezessenek be, mert a csatornahálózatot bővíteni kéne, és abba bizony anyagiakkal is be kell szállni. A mostanira már nem adnak engedélyt, hogy rákössenek, szerencsére, mert akkor nálunk csökkenne a nyomás.  De ásott kutak mindenütt vannak, és hála a csapadékos időnek víz is van bennük. Az már más kérdés, hogy iható-e. Szerintem ez kizárt, mert mindenütt ősrégi emésztők vannak. Azokban az időkben pedig egészen más volt az előírás. Ma már nem engedélyeznék ilyen formában.

6 megjegyzés:

  1. Miért "elrománosodott erdélyi magyar állampolgár"?
    Miért kell a hülyeséghez elrománosodni?
    Echte magyar talán nem lehet bolond vagy gazember??? Hajajjjj! :-))

    VálaszTörlés
  2. Ági, a román útlevéllel Nyugat-Európában nem kapnak munkát. Nem véletlenül. Az a hírük, hogy lusták, nem szeretnek dolgozni. A magyarok viszont, ha megfizetik őket, nagyon jó szakmunkások, szakemberek. . Nekik szívesen adnak munkát. Ezért kell nekik a magyar útlevél. Tagjai az EU-nak, tehát utazhatnak, dolgozhatnának is, de nem kérnek belőlük.
    Az erdélyi magyarok régen becsületes, dolgos, tiszta, jó munkások voltak.
    Sajnos ma már egyre többen vették át a román mentalitást.
    Csilla, az erdélyi barátnőm (egyébként Erzsike húgának a lánya) csak olyan lányt, vagy asszonyt szeretne küldeni hozzám, akiben ő maga is megbízik, és tudja róla, hogy megfogja a munka végét. Ő most épp nem ér rá, mert tanul, és a nagymamáját ápolja. Az édesanyja meg sajnos beteg. Ő nagyon dolgos asszonyka. Lakott is nálam hetekig Babos-hegyen.Láttam, mennyit tud dolgozni, pedig már akkor is betegeskedett szegény.Szóval nem talál két faluban (az egyik testvére a szomszéd faluban lakik) egyetlen olyan embert sem, akit ajánlani merne. Akik lennének, azoknak mindnek van munkája Magyarországon, vagy szerte Európában. Csak az őszi munkákra mentek haza, hogy segítsenek a családnak elvégezni, azután mennek is vissza..
    Igen, a magyarok között is akadnak bőven semmirekellők
    Nem véletlenül kerestem erdélyi ápolónőt magam mellé. A magyarok közül szinte mind el van szállva., már ami a fizetségi igényüket illeti..
    Én sem azt állítom, hogy aki Erdélyből jön az mind bolond, és tolvaj. Mi sajnos kifogtuk ezt az egyet. Éveken keresztül megpróbáltam neki segíteni.Már mindenki kitiltotta a portájáról, de én nem. Segíteni szerettem volna rajta, és így hálálta meg. Zoli is segíteni akart, ezért is adott munkát a fiának, és ő is nagyon megjárta, mert mindent kezdhetett elölről, más szakemberekkel.

    VálaszTörlés
  3. Andikám - minden általánosítás hamis, mert az egyik embert alaptalanul túlértékeli, a másikat meg (szintén alaptalanul) degradálja. Se magyarra, se románra, se hottentottára nem lehet mondani, hogy ilyen vagy olyan, pusztán azért, mert oda született, ahova. Az egyik ember ilyen, a másik meg olyan - abszolút függetlenül attól, hogy milyen a nemzetisége, fajtája, bőrszíne.

    Mi az, hogy a magyarok jó szakmunkások, ha megfizetik őket???
    Aki jó szakmunkás, az akkor is jó, ha nincs megfizetve.
    Ugyanis itt kezdődik a tisztesség.
    Másrészt hol vannak ma már jó szakmunkások?
    Hisz a szakképzés gyakorlatilag kihalt!

    Nálunk nem sokkal fiatalabbak, akik még NAGYJÁBÓL rendesen meg lettek tanítva bármilyen szakmára. De már talán ők sem, mert én nagyon is pontosan emlékszem, hogy már fiatal koromban is igyekeztem mindig minél idősebb mestert választani, ha valami munkára volt szükségem, ugyanis már a mi generációnk sem (!!!!) tudott annyit, mint a régebbi szakik.

    Most meg egészen reménytelen már a helyzet: nem is olyan rég olvastam valahol erről, hogy a mesterek SZÁNDÉKOSAN nem adják át a tudásukat rendesen a tanítványaiknak, mert nem akarnak maguknak konkurenciát nevelni. Ide jutottunk... Hol vannak ma már a jó magyar szakmunkások? Talán a hírünk még megvan - de ha így haladunk, az is el fog múlni.

    Te meg miért akarsz pont erdélyi asszonyt segítőnek?
    Nyilván azért, mert úgy gondolod (talán okkal), hogy azonos munkáért kevesebb bérrel is beéri, aki egy szegényebb (?) országból jön. Így működik nagyban is a gazdaság - csakhogy ez baromi igazságtalan.

    Szegény Erzsók akkor is pont ilyen lökött lenne, ha magyarországi magyarnak születik. Az állapotához semmi köze annak, hogy történetesen Erdélyben látta meg a napvilágot. Ha körülnézel a hírekben, láthatod, hogy van nálunk is pont elég "elrománosodott", léhűtő gazember - pedig vélhetően sose jártak Romániában.

    VálaszTörlés
  4. Ági! Nincs semmi köze annak, hogy hol született de a probléma az, hogy nem lehet itthon elmegyógyintézetbe utalni, mert az állandó lakcíme Romániában van,ott van biztosítva is, itt pedig nem tudná senki fizetni utána a kórházi költséget. Magyar orvos viszont nem tudja román kórházba beutalni. Börtönbe zárni sem lehet, mert bolond. Kiutasítani sem, mert magyar állampolgár.

    Ne hidd, hogy az erdélyi ápolónők fillérekért idejönnek. A tarifa 130-150ezer Ft között van 28 napra, zsebbe fizetve (adózás nélkül), + lakhatás + napi 3-szori étkezés. Egyszóval egyáltalán nem olcsóbbak, mint a magyarok, sőt... Nagy különbség a magyar és román fizetések között nincs. Aki munkát kap nyugaton, az lényegesen többet keres, vagy csak zsebpénzt kap a teljes ellátás mellé, ami max 150 - 200 Euro. Ezt azok kapják, akiknek nincs hivatalos munkavállalási engedélyük. Ez is jobb, mint a munkanélküliség.
    .
    És szerinted miért kell nekik a magyar állampolgárság? Azt ne hidd hogy honszeretet vezérli őket! De ezt már leírtam az előző válaszomban. Nem ismétlem magam, inkább alaposabban olvasd el.

    VálaszTörlés
  5. És ezzel le is zárom ezt a parttalan vitát. Ha te ezt olvastad ki a bejegyzésemből, nagyon sajnálom. Sok mindent félreértettél, illetve félremagyaráztál.
    Mondjuk, az állatkínzás nem is tűnt föl neked. Kb 30 állat bezárva egy kis szekrénybe étlen-szomjan, ráadásul az én telkemen. Amikor eszébe jutott, és volt mit, adott nekik talán. Vizes tál ugyan volt betéve, de mikor Jani látta, üres, illetve "végtermékkel" vastagon az alján, ugyanúgy ahogy a szekrény alján is. Látszott, hogy nem volt kimosva. Valószínűleg locsolókannával töltötte föl a rácson keresztül. Nem tudni, mi járhatott a fejében, hogy mihez kezd majd velük. Szerencsére csak 2-3 napja hozhatta őket oda, különben mind megdöglött volna ilyen "gondozás" mellett.

    VálaszTörlés
  6. Andikám - én az "elrománosodott magyar"-ba kötöttem bele.
    A többit nem kell magyaráznod.

    VálaszTörlés