2015. szeptember 13., vasárnap

Nemzetek sajtversenye a mi szemszögünkből





Kivételesen nem tartom be az időrendi sorrendet.
Mert először voltunk a Budavári Borfesztiválon.
Ott vettük meg azt a sajtösszeállítást, amire szavazni lehetett.
Mi a kóstolás során eltértünk az eredeti sorrendtől, mert a tálcára sem abban a sorrendben lettek felrakva. Hogy melyik ország milyen sajttal indult, legjobb, ha mindenki, akit érdekel, megnézheti a www.nemzeteksajtversenye.hu weboldalon.

És hogy mi az oka a késlekedésemnek?
Szerdán elég későn, halál fáradtan értem haza.
Csütörtökön Ica az előre megbeszélt piacozás után ért ide.  Rengeteg eltenni való zöldet sikerült vennie: 10 hatalmas csokor   szép méregzöld friss kaprot (általában 6-8 pici szál szokott 1 csokorban lenni. Ebben viszont gyökerestől kivett 30-40egész növény volt összekötve. 2 csokor növény leveléből főztem 1,5 liter kaporszószt. Lemértem a felaprítani való szárak súlyát, /persze, mivel rengeteg volt, a levelek alatti vékony, kemény részeket lecsipkedtem, és kidobtam/ mert azt pépesítve, sóval tartósítva tettem el: 11 deka volt A recept szerint 10 deka ledarált kaprot 3 deka sóval kell összekeverni. Megvárni, míg levet ereszt, kinyomkodni, jól beletömöríteni 1 kis ,- lehetőleg sötét- üvegbe, ráönteni a maradék levet, és légmentesen lezárni. Én csak 2 deka sóval készítettem a 11 deka kaporszárat. Szerintem az is bőven elég. Ezt csináltam pénteken, a fürdés után, ami már eleve kifáraszt engem. Csütörtökön délután gyógytorna volt. Piac után Ica csak bepakolta a zöldeket, meg a szilvát a jégszekrénybe, átkötözte a sebemet, és már érkezett is a gyógytornász. Torna után teljesen KO vagyok. Akkor már képtelenség bármihez fogni. Még az asztalig elvánszorogni is nagy teljesítménynek számít.
Ja, pénteken még 5 csomag petrezselymet is beraktam az aszalóba szárítani. Azok is termetes csokrok voltak ám!
Még megmaradt 5 adag petrus, és 6- szintén hatalmas csokor zeller zöld. A leveleinek nagy része szárításra, a másik rész felesben fagyasztásra, ill. sóban eltevésre vár.  A  vastagabb zellerszárakat 1-2 centis darabokra vágva szintén részben lefagyasztom, részben frissen használom fel. A zöld dobozban a jégszekrény aljában 1 hónapig is eltartható. Gondoltam, azt is kipróbálom pépesítve, sóban raktározni. Imádom a zellerkrémlevest Ha veszek hozzá gumót is  szerintem remek lesz télen akár tea helyett is.  A kaporpép,a lefagyasztott kaporlevelekkel szintén. Manióka (tapióka)-gyöngyöm bőséggel áll rendelkezésemre, így fele-fele arányban  liszttel sűrítve irtó finom, és guszta is lesz átlátszó bögrében. A fagyasztott levelek apróra vágva keverednek majd benne a gömböcskékkel. Már a puszta gondolattól is folyik a nyálam :o).
Szerencsére a 10-ből csak 6 kaprot mostam le. Így ma "csak a maradék 4 csomag leveleit kell egyelőre becsomagolnom a fagyasztáshoz.
Ica jövő keddtől 10-12 napig szabin van. Nem fogok unatkozni egy pillanatra sem.
Jaj, még a mostani 2 kiló szilva egy részét is meg kell majd aszalnom. A kb 1-1,5 kiló apró szemű besztercei még eláll egy darabig.
5-6 kiló szilvát már megaszaltam ebben az évben. Idén sajnos össz-vissz 3-4 kiló eperből lett aszalék. Meggyből, sárgabarackból egyetlen deka sem sikeredett. Ami keveset Zoli hozott, az mind a hasamban landolt.

No, de ennyi kitérő után lássuk a szavazatainkat. Szerencsére jó nagy darabok voltak a kóstolók, így két-háromszor is le tudtuk ellenőrizni magunkat. És még maradt is belőlük. A kedvencekből azért kevesebb! :o)

Lássuk csak:

Országok:                                                         Andi                                             Zoli

Görög o                                                              7                                                  5
Nagy Britannia                                                    4                                                  7
Francia o                                                            3                                                  7
USA                                                                   4                                                  8
Portugál                                                              2                                                  8
Svájc                                                                   7                                                 9
Észt o                                                                  2                                                 2
Ausztria                                                               3                                                 6
Belgium                                                               7                                                 7
Cseh o                                                                 2                                                 4
Dánia                                                                   3                                                 6
Hollandia                                                              4                                                 7
Olasz o                                                                 3                                                 3
Spanyol o                                                             7                                                 6
Magyar o                                                              5                                                 6

Pusztán érdekességképpen mondom: Mindketten nagy sajtimádók vagyunk. mégis, néhol mennyire különbözik az ízlésünk!

Zolinál az abszolút nyertes Svájc
Nálam legjobban a spanyol jött be, de a görög, svájci, belga is nagyon ízlett. Látatlanban mindketten a franciára szavaztunk volna. Én csalódtam a nagyobbat benne. A maximum 10-est egyikünk sem szavazta meg. Az én várakozásom volt a nagyobb, igaz, hogy megmondták a sajtos pultnál, hogy az ország legjobb sajtjának versenyét még egyik ország sem rendezte meg. Így ők néhány manufaktúrát kértek föl minden országból.Akik küldtek mintát, azok közül választottak. 
Magyarországon külön erre a versenyre fejlesztették ki ezt a sajtfajtát. Én persze még tegnap, kóstolás nélkül szavaztam rájuk. Nagyot nem csalódtam. Sejtettem, a szívem mélyén tudtam is, hogy vannak a világban jobb sajtok a mienknél. Viszont nálam 2 ponttal is megelőzte a franciát. Sosem gondoltam volna, hogy ez lehetséges.






 



4 megjegyzés:

  1. Megőrülök! Most néztem meg a bejegyzésemet, és látom, hogy elcsúsztatott a szavazásnál egyes dolgokat. Megpróbáltam javítani, de ő makacsul nem engedelmeskedik az akaratomnak. Sőt! Ahányszor csak belenyúlok, egyre rosszabb lesz.

    VálaszTörlés
  2. Andi, hogyan pépesíted a kaprot? Aprítóval, botmixerrel, vagy mivel? Nagyon érdekelne, mert szeretem a kaporszószt, de utálom vagdosni, ráadásul akármilyen apróra vágom, mégis zavar az ételben.

    VálaszTörlés
  3. Ágikám, sajnos a botmixer, nem vált be a kaporszárhoz, de a kávédaráló igen.Utána fagyasztom le télire, azt is csak azóta, mióta piacon kell megvennem. Én csak a szárát pépesítem. A leveleket lefagyasztva a legkönnyebb egészen apróra vágni. Szárítva könnyen lehetne a leveleket porítani, de szárításkor sajnos elvész az íze. Viszont a petrezselyem és zellerlevelet nyugodtan lehet szárítani, és porítani. Húslevesben a világért sem használnám úgy, mert elvesztené a szép sárga színét, de krémlevesekben bátran használom porítva.A lényeg, hogy ne por alakban tárold, mert 1-2 hónap alatt elveszti az ízét.
    A sóban tartósítás kipróbálásáról a barátnőm lebeszélt Így csak 1 kis üvegnyi kaporral próbálkozom.

    VálaszTörlés