2014. március 29., szombat

Tegnap toltott dagadot keszitettem

meghozza majdnem teljesen egyedul. Aginak csak a sutobe kellett be, es onnan kivennie. Mivel ezen a gepen nincs rajta a picassa, csak az albumba tettem fol 2, eleg rosszul sikerult kepet rola.  Zolit most nem kerhettem meg, hogy otthonrol tegye fol nekem ide, a blogba. Szegenynek  most rengeteg a dolga.  Ma kezdtek el felepiteni a standjukat.
Agi lemerte, mert eleg termetesre sikeredet. Kis hijan 4 kilos lett, es nagyon finom.
Csak ritkan veszek disznohust, de ennek nem tudtam ellenallni. A hentes pont akkor ertekelte le felarra egy szombati napon zaras elott 1 oraval, mikor kifizettem a felvagottamat - nehany nappal azelott, hogy toloszekbe kerultem. A hulyenek is megerte.
Legfobb ideje volt mar elkesziteni. Allandoan huztam, halasztottam. A szuletesnapi bulira tartogattam, mert akkor sokan lettunk volna egyutt. De hat az elet kozbeszolt.

7 megjegyzés:

  1. Húúúúú - én már ilyen régi husit meg nem mernék enni! :-))
    Évek óta nem is használom egyáltalán a mélyhűtőmet (néha nyáron van benne fagyi), mert rég rájöttem, hogy egy-két hét után már meg nem eszem belőle semmit, csak kidobom. Nem vagyok a mai világ gyermeke, úgy látszik. :-))

    VálaszTörlés
  2. Tapasztalataim szerint a melyhutott husnak meg 2 ev fagyasztas utan sincs semmi baja, Egyszer valahogy bent maradt 1 nagy adag tatarbifszteknek vasarolt belszin tobb, mint 2 even at. Valahogy a szokasos felevenkenti kimosasok soran mindig atcsuszott. (Az en melyhutom sosem jegesednek, de azert nem art idonkent kimosni).Pedig evente legalabb egyszer szoktam venni, Sajnos a belszint csak egeszben aruljak. Ilyenkor egy reszet elkeszitem, nehany kis adagot keszen fagyasztok le:azt 1-2 honapon belul meg kell enni,mert nyers tojast tartalmaz, es kb a harmadat egeszben fagyasztom le sutes celjabol. A belszin iszonyu draga, ezert sajnaltam volna kutyakajanak odarakni. Probakeppen lesutottem belole ket jo vastag szeletet.Raadasul en angolosan szeretem a belszint, azaz epp csak a kulsejenek kell megsulnie. A belsejenek rozsaszinnek kell maradnia, es ha megszurom csurogni kell belole a veres lenek. Gondoltam, ha igy nem jon be, legfeljebb ledaralom, es huspogacsat keszitek belole. No, persze alaposan megszaglasztam elotte, de nagy megkonnyebbulesemre semmi rossz szaga nem volt. Miota abbahagytam a dohanyzast rendkivul eles lett a szaglasom. Nagyon finom volt.
    Azota fuzetet vezetek a melyhuto tartalmarol. Ennek is megvan azonban a hatranya. Neha haromszor is atpakolom a melyhutot, mert valamit elfelejtettem lehuzni,mikor kivettem belole. Babos-hegyen 300 literes melyhutoladam van, Itthon csak 180 literes szekreny. De mindig dugig megtellnek. Igy mikor hazakoltozom, mindig gond, hogy 300 liter ugyebar nem fer el 180 literben Ezert Zolieba, es meg Agieba is kellett pakolni, amig egyutt voltak, sot, neha meg a ferjemebe is raknunk kellett. Ehhez persze az kell, hogy ne a jegszekreny 20 literese legyen, mert az csak a mar elore gyorsfagyasztott nehany hetes - honapos tarolasara alkalmas. Hirtelen kell - 40 fokra fagyasztani. Ezert, ha egyszerre nagyobb mennyiseget kell fagyasztani, egyszerre csak keveset teszek bele. Nekem legjobban az urtartalom 1, max 2 %-a jott be. Ilyenkor kb 1-2 orankent lehet beletenni a kovetkezo adagot. En ugy szoktam, hogy mar elore folkapcsolom, es a jegszekreny elohutojeben +3 fokosra hult dolgokat akkor teszem bele, mikor a melyhuto belso homerseklete mar elerte a kivant hofokot, hiszen a mar eleve benne levo -18-20 fokos keszletnek is le kell hulnie, az pedig eleg sok idot vesz igenybe. figyelni kell, mikor alszik el a gyoshuto lampaja. Szerencsere az itthoni hutomnek van elohutoje, lent pedig a jegszekreny kis melyhutojevel oldom meg a dolgot.l
    Ha csak a jegszekreny fagyasztoja allna rendelkezesemre, abban en sem mernek 2-3 hetnel, max 1 honapnal tovabb tarolni etelt.

    VálaszTörlés
  3. Ez jó hír. Akkor nem is vagyok annyira zakkant. :-))

    VálaszTörlés
  4. Dehogy vagy! Sot! Nagyon helyes, hogy nem eszed meg! A fagyit, jegkremet viszont, ha nem kezd el olvadni, mikor beteszed, akar 2-3 honap mulva is nyugodtan megeheted, persze ha ido kozben nem jegesedik le az ajtaja. Mert akkor bizony olvasztani kell. 14 evvel ezelottig nyaranta bizony nekem is masfel-ket honaponta olvasztanom kellett, telen 3 honapig birta, pedig az is onleolvasztos volt.

    VálaszTörlés
  5. Meg jo, hogy mar akkor is volt kulon melyhutom.

    VálaszTörlés
  6. Annyi fagyira nekem sose lesz pénzem, hogy két-három hónapig unatkozzon a hűtőben! :-)) Ritkán veszek, de akkor finomat: sajnos leginkább csak a Carte d'Or-t szeretem, az meg elég drága. De micsoda csodáik vannak! Kedvencem a Rákóczi túrós. Sütiben is imádom (legalábbis az Örs vezér téri bodegában - mert nem mindenütt olyan ám), de fagyiban talán még finomabb.

    Az én mélyhűtőmnek az ajtaja még soha nem jegesedett, viszont a belseje annál inkább. Az alja, a teteje, az oldalai... Az is baj?
    Bár gyakorlatilag folyton üres - úgyhogy nagyjából mindegy.

    VálaszTörlés
  7. Jegkrembol en is csak a Carte d'Or-t eszem meg. Fagyit csak nagyon ritkan veszek. De mikor Gyorben jartunk, ott eszmeletlen finomak voltak a gyumolcsfagylaltok. Szerencsere nem ott lakunk, mert akkor mar gomboc lennek. Meg egyszer egy pici faluban -mar nem tudom, hova mentunk akkor- olyan, de olyan finomat, hogy maig is emlegetjuk.
    Ha az ajtaja nem jegesedik, akkor valoszinuleg megvan benne a -18 fok, csak sokkal, de sokkal tobb aramot fogyaszt. Mikor nincs benne fagyasztott aru, akkor jobb, ha gyakran olvasztod le. De kiolvadt dolgokat sosem szabad visszafagyasztani.[ (Ha viszont megfozod, vagy forralod legalabb fel orat, akkor nyugodtan fagyaszthatod) bocsi, csak gyorsfagyasztas utan (-40-re , es hirtelen)akkor is]

    VálaszTörlés