2013. október 27., vasárnap

Mártika a kis bohóc

Áginak irtó aranyos a cicája. Állandóan a rosszaságon jár az esze.   Mellette sosem lehet unatkozni.
Itt például a TV tetejéről akarja elkapni a képernyővédő feliratát:




Az előző bejegyzésbe bemásoltam azt a szöveget, ami miatt letiltottak Orbán Viktor oldalán a kommentelési lehetőségtől :o)))

38 megjegyzés:

  1. Szuper jó fej a cicus!!! Millió puszi neki! :-))

    Egy kolléganőm Bagirája meccsek közben csinálta azt rendszeresen, hogy két lábra állt a tévé előtt, a mellső lábaival kapaszkodott az asztalka peremén, és ide-oda ugrándozott, kapkodott a labda után.

    Ami pedig a képernyőt illeti... Drága Prüntyi unokám (aki sajnos már nem él, belehalt élete első tojásába, noha hímet sose látott, csak még itthon) nem egyszer nézte a gazdáival a szülei blogját és benne a videókat: meg volt őrülve, verdesett a kis szárnyaival a monitor előtt, és legtöbbször puszit adott az apukájának. :-((
    Én talán nem is engedtem volna, hogy hallja és lássa a szüleit filmen...
    Magányos madárka volt, ki tudja, milyen szomorúságot jelentettek neki a boldog kisgyerekkor emlékei...

    VálaszTörlés
  2. Hova lettél, Andi?
    Csak nincs valami baj???

    VálaszTörlés
  3. Nem kell megijedni, nincs különösebb baj.
    Tegnap késő estig itt volt Zoli.
    Ma reggel meg nagyon leesett a vérnyomásom. Kávé, energiaital, meg még koffeintabletta is volt. Délelőtt, mikor Doni éles hangon ugatott (van itt egy Husky kutya, aki előttünk megy ki a ligetbe a gazdival) rá, mintha szikével döfködték volna az agyamat. Nem is értem, Doni honnan tudja, hogy épp jönnek, de abban a pillanatban fent terem az ablakban, és üvölt, míg követni tudja a szemével.. Máskor jól tűröm, de ma nem. Ráadásul ma egész nap az átlagnál több ugatni valója akadt. 11 körül le is feküdtem. Délután 4-5 között ébredtem.
    Prüntyike egészen biztos, hogy nem ismerte fel a szüleit. Ez semmilyen madárra nem jellemző. Azt viszont esetleg képzelheti, hogy igazi madarat lát. Az előző, tacskó kutyám rendszeresen összeveszett a tükörképével, amikor kiskorában föltettem a tükör előtti asztalra. Később, mikor átköltöztünk ebbe a lakásba, itt van egy majdnem földig érő tükör, de már nem izgatta föl. Doni 6 hónaposan került hozzám, és teljesen közömbös volt a tükörbeli kutyára. Meg a TV-ben látott kutya sem izgatja,még ha ugat is. Engem bezzeg mindig megtéveszt a telefon, és a csöngő TV -beni hangja. A kutyát viszont soha.
    Majd' leragad a szemem. Megyek, és elteszem magamat holnapra.
    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  4. Jaj, dehogynem, Andi... dehogynem ismerhette fel a szüleit!
    Lehet, hogy nem pont a képet, de a hangjukat biztosan.

    Életem egyik legszörnyűbb emléke kapcsolódik ehhez - és azt hiszem, ez volt a legnagyobb butaság és legnagyobb gaztett is, amit valaha elkövettem... Olvasd el a 11. számú kommentet az alábbi linken... Nincs nagyon részletesen leírva, mert rengeteg bajunk volt akkor, és azt se tudtam, hol áll a fejem - de mai napig előttem van a jelenet, és sose bocsájtom meg magamnak, amit Csivikével műveltem, hogy végre megszólaltassam az előző nap érkezett Csuvikát.. :-((

    http://csi-csu.freeblog.hu/archives/2012/08/09/CSUVIKA/

    Remélem, ma már jobban vagy, mint tegnap voltál.
    Süt a napocska, a madárkák örülnek neki - és biztos a normális emberek is. :-))

    VálaszTörlés
  5. Megnéztem a bejegyzést, amit ajánlottál. Számomra abból nem derül ki semmi.
    Igaz, a hangra nem is gondoltam. Talán azért, mert Doni, ha a TV-ben ugatást hall, nem reagál rá, nem ugat vissza.

    Viszont az a másik ketrec, az nagyon tetszik. Miért nem azt használjátok? Abban, úgy nézem, -vagy az én elképzelésem szerint- van külön tojó- és fiókanevelő szoba is. Nem az hiányzik nekik, hogy összeházasodjanak? Itt talán nincs hová letenni a tojásokat? Vagy nem akarsz további unokákat?

    álmosnak most is álmos vagyok, pedig majdnem 10 óra volt, mikor fölkeltem. De a vérnyomásom, az tökéletesen rendben van.
    Most megyek, és elolvasom az aktuális mesét.

    VálaszTörlés
  6. Lehet, hogy rossz linket adtál meg? Mert ott arról olvashattam, mikor épp hazahoztad, és ismerkedtek.

    VálaszTörlés
  7. Jó linket adtam meg, Andi, csak elkerülte a figyelmedet az eredeti mondatom egyik fele.
    Azt kértem, hogy olvasd el a 11. számú KOMMENTET a megadott linken.
    Húsz komment van annál a mesénél (ha jól emlékszem), azért adtam meg a sorszámát, hogy ne kelljen mindet végigolvasnod, ha nem akarod. Nem a mesében van a gaztettem, hanem a kommentben, mert az már másnap volt. :-((

    Az új madárkák kicsi kastélykája nekem is nagyon tetszik.
    Ha csak egy madaram volna, biztos, hogy abban lakna. Kettőnek sajnos nem elég.
    Létezik ugyanez nagyban is (álmaim kalitkája!!!), de nem merem megvenni, mert 80 vagy 85 centi magas, nem férne be a kádba, nem tudnám lezuhanyozni. Meg el se bírnám... hisz már a jelenlegi is problémás. (Ez se sokkal kisebb: 75 cm a magassága, de mivel ívelt, csak egy ponton.) Továbbá a madárkák befogása is reménytelen lenne, egy még nagyobb ketrecben, szükség esetén.

    Hol látod a tojó- és fiókanevelő szobát? :-))
    Fönt a tetőtérben, a tornyocskában?
    Az ilyesmihez odú kell, ami hónapok óta fönt van a kalitka oldalán, de még csak a közelébe se megy senki, véletlenül sem. Valami nem stimmel ezekkel a madárkákkal... Csivi vagy nem egészséges, vagy Csupikát fogadta el élete párjának, és Csuvika nem érdekli. Csak addig szerette őt, míg picike volt. :-((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, én tényleg nem értek a madarak gyerekszobájához. Azt a kis oldalszobát, lent gondoltam annak. Van benne egy kis dobozszerűség. Azt hittem, azt kell kibélelni szénával, meg tollakkal, és azt lehet letakarni, merthogy kiáll a ketrecből. De eszerint rosszul képzeltem! :))
      Lehet, hogy a beállítás miatt, de én azt a ketrecet néztem jóval nagyobbnak.
      Mit keres egyébként a ketrec egy kádban? A mienkben volt egy kihúzható tálca alul. Azt hiszem, anyu úgy takarította a ketrecet, hogy azt húzta ki.
      Egyébként sosem voltam nála, amikor csinálta.

      Csak 3 nappal később értesültem róla, hogy kórházba vitték. Azt mondta a nővéreknek, hogy neki nincs senkije. Borzasztó nehéz megérteni, kijönni egy üldözési mániás skizofrénnal. Sajnáltam, de egyszerűen tehetetlen voltam.
      3 nappal azután, hogy az SZTK-ból bevitték a kórházba, adta meg apám unokatestvérének a telefonszámát. Ő jött el hozzám éjszaka, mert este 9-kor értesítették. Az utolsó néhány évben ő jött hozzánk hetente egyszer, kétszer, mert tőlem elvette a kulcsot a lakáshoz . Abban az időben állandóan csavargott. Szinte sosem volt otthon.
      Szerencsére Flórinak volt kajája, innivalója. Az önetető, önitatóba1 hétre való enni-innivaló is belefért. de azért minden nap friss víz volt beletöltve. A magok is föl lettek naponta töltve. Egyedül mégsem maradhatott itthon szegény.
      Én nem vihettem haza a perzsa cicánk miatt. Tuti, hogy napokon belül levadászta volna. Itthon sem maradhatott társaság nélkül. A nyugdíjasklub egyik gondozója fogadta be. Úgy volt, hogy addig marad náluk, míg anyu nem tud újra gondoskodni róla. Azután ők örökbe is fogadta.

      No, majd elolvasom azt a kommentet is.

      Törlés
  8. Már látom (sejtem), Andi, hogy mit gondoltál fiókás szobának, mert közben én is megnéztem újra azt a bejegyzést.
    Ha arra a rácsos valamire gondolsz, ami a kalitka mellett áll az asztalon az egyik képen - nos, akkor az nem odúcska, hanem egy fürdető, amit föl lehet akasztani a kalitka oldalsó ajtajához, hogy strandolhassanak a madárkák, ha úri kedvük tartja. Van legalább hat darab különféle fürdetőnk, de a hét év alatt SOHA, egyik madárkám se merészkedett bele egyikbe sem. :-))

    VálaszTörlés
  9. Majd este jövök, Andi.
    Most rohanok porszívózni (ilyenkor!!!!), mert Csuvika végre szíveskedett hazarepülni, így módom volt fogságba ejteni. :-))

    Amúgy a fürdető szerintem is sokkal kényelmesebb és alkalmasabb kis fészek volna, mint az odúcska. :-)))

    VálaszTörlés
  10. Hurrrrááááá, zuhog az eső!!!!!

    Nem zavar téged, Andi, hogy a blogod kommentjei madárkákról szólnak?
    Mert én most már kezdek zavarban lenni emiatt - elvégre ez a te oldalad, nem az enyém... Nem kéne a madaras témákat száműzni az én blogomba?
    Szóljál időben - még mielőtt nagyon úúúútálni kezdesz e miatt! :-))

    VálaszTörlés
  11. Miért zavarna? Itt is jó helyen van.:)

    Bárcsak Bicske környékén is esne. Nekem itt nem nagyon hiányzik. Mindenütt sáros tappancsnyomok. Ilyen kis minicirkálónak elég komplikált lenne (pláne nekem) a lábmosása-törlése. Neki még a hasa is sáros lesz ilyenkor. Ráadásul előszeretettel ugrik föl ilyenkor az ágyra, és kéjesen törli bele a koszt az ágyneműbe. Nem szoktam beágyazni, csak egyszerűen behúzom a hálófülke függönyét. Bár azt se mindig. Sőt, többnyire, csak ha vendéget várok.
    Egyébként csodálom, hogy nem használják a fürdőt. Nálam a cinkék, verebek nagyon élvezik a pancsolást. a jázminbokor alatt. A nagy előhívó, meg fixáló tálat szoktuk feltölteni nekik. így legalább azok is hasznosak. Mert ugyebár megváltoztak a fotózási szokások. Már nem kell ilyesmivel bíbelődni. Bár a régi technika sokkal élvezetesebb volt. De az ősrégi nagyítógépemet, és montázsasztalomat még nem volt szívem kidobni. Rengeteg szép emlék fűződik hozzájuk.

    VálaszTörlés
  12. Ne haragudj, Andi, elvacakoltam az időt minden mással, most meg már nagyon késő van. (Lassan inkább nagyon korán... :-))
    De holnap reggel az lesz az első, hogy tisztességesen válaszolok mindenre.
    (Hogy mikor lesz a "reggel", az még majd elválik. :-))

    Donikának millió puszi, azokra a sáros kis tappancsaira! :-))

    VálaszTörlés
  13. Na - akkor most szép sorban válaszolok mindenre, ahogy ígértem.

    A madárkáim kalitkája majdnem 60x40-es alapú (valójában inkább 58x36, de ezt a méretet szokták 60x40-esnek mondani), és 75 cm magas. A kis kastély meg, amiben a frissen érkezett madárka lakik, ha éppen van olyan, 42x30-as, és 58 cm magas. Nem olyan nagy különbség, de ha élőben látnád, bizony tapasztalhatnád, hogy mégis egészen más a kettő. (Annál is inkább, mert a kicsinek emelete vagy tornya is van, tehát az igazán kihasználható tere ennyivel is kisebb.)

    Bárcsak lakhatnának a kicsiben a madárkák! De hát az egyszemélyes kalitka, két hullámosnak még akkor is kicsi volna, ha napközben állandóan kint vannak. Talán ha két fiúcskát tartanék... De fészekrakásról, párosodásról végképp nem lehetne szó ilyen szűk helyen - sőt az odút se tudnám fölszerelni a kicsi kalitkára, mert kevés hozzá a hely.

    Hogy mit keres egy kalitka a kádban? Hát tisztaságot!
    Maga a ketrec (meg benne az ülőbotok, létrák, hinták, játékok) attól nem lesz tiszta, hogy kihúzható feneke van a kalitkának. Nemhogy zuhanyozni, igazában fertőtleníteni is kéne a ketrecet rendszeresen, minden berendezésével együtt - ám erre én még sose bírtam rávenni magam hét év alatt (amúgy is félek a vegyszerektől), és eddig még nem lett belőle baj.

    A kihúzható fenék szerintem nem ér kutyafülit sem, bár én is ragaszkodtam hozzá annak idején. Aztán a gyakorlatban kiderült, hogy semmire se jó, mert a madárkák nem csak középre potyogtatnak, hanem a (viszonylag magas) műanyag doboz oldalára, peremére is, kihúzni viszont csak a fenekét lehet. Ezért szinte a legelejétől úgy használom a kalitkát, mintha nem lenne kihúzható tepsije: szétvágott szemetes zacskóval van bélelve a doboz, erre jönnek a szalvéta-lepedők, amiket naponta kétszer cserélek. A nejlonról időnként begyűjtöm a mégis ráhullott magokat vizes papírtörlővel, de cserélni csak zuhanyozáskor cserélem, elvileg öthetenként. Nálam ez így kényelmes, tiszta, és nagyon bevált.

    A ketrecet természetesen nem állítom bele magába a kádba (ahhoz valahogy nem lenne gusztusom), hanem van egy rács, amire lavórt meg ilyesmit lehet tenni, szükség esetén. A rács keresztben vágja ketté a kádat, de a kalitka alá nem így teszem, hanem hosszában. Így beszorul szépen a kád két oldala közé, olyan húsz centire a fenekétől - és ezen szoktam zuhanyozni a kalitkát. Sajnos a bojler is a kád fölött van, meg a csaptelep is középre esik, így a kettő között éppen csak annyi hely van, hogy befér oda a ketrec. De PONT befér: ha magasabb lenne, már nem tudnám berakni. Többek között ezért se vehetem meg az édes kis kastély nagyobbik változatát, mert az öt vagy tíz centivel magasabb.

    Majd még jövök - most muszáj fölállnom innen.

    VálaszTörlés
  14. Ez a cicus azé az Ágié, aki segít neked?
    Ezt még nem is kérdeztem...

    Ami a strandolást illeti: ismertem olyan hullámoskákat, akik abszolút rendeltetésszerűen használták a kalitkájukra szerelt fürdetőt - de sajnos az enyémek sose voltak ilyenek. Se Csipikéék, sem a jelenlegiek. Tehetem én a kádacskát a kalitka fenekére, oldalára, szekrény tetejére: úgy tesznek, mintha nem is látnák, és még a tájékára se mennek.

    Csupika kifejezetten utálta a vizet, nem győzött menekülni, ha Csipike pancsolt - és nincs ezzel másképp most Csuvika sem. Mindkét párocskából a tojó (volt) hajlandó megmártózni a habokban, de csakis a kezemben tartott itató edényben.

    Eredeti madárkáim rendszeresen kaptak LACTIFERM-et, ami egy probiotikum, az emésztés segítésére - na, hát ez volt Csipike kedvenc habfürdője! Az ivóvízben kellett föloldani a port: ha megérezte benne Csipi Őnagysága, már hasalt is bele a vízbe. :-)) Számítanom kellett rá, hogy mindig duplán kell elkészítenem a LACTIFERM-et, mert azt azért már sose hagytam ott ivásra, amiben Csipike megfürdött. De előfordult, hogy még a második adagba is belevetette magát - ami nem is volt olyan vicces, iskolaidőben, munkába indulás előtt. :-))

    Csivike sajnos ritkábban fürdik, mint Csipike - de ha igen, ő is csak az itatóban. És persze sosem a helyén, mindig csak a kezemben.
    Míg nem volt fönt az odú, volt neki egy kedvenc kis kádja is (szintén etető edény), amibe hajlandó volt magától is belehasalni - ám most már nincs hova tennem, mióta fölraktam a fészket. Utóbbinak ugyan semmi értelme - de ha levenném, biztos pont szükség lenne rá. Az idősebb Graf doktor tanácsára tettem föl, biztos, ami biztos. (Nehogy amiatt akadjon el a tojás Csiviben, hogy nincs hova megtojnia.)

    A nyáron gyönyörű kis medencéjük volt a madárkáknak a szekrény tetején is, az ágaik alatt - hát azt hiszed, belementek csak egyszer is? Még a környékét is elkerülték! (Bár amúgy se szoktak sétafikálni a szekrény tetején - de ha ott van a medence, akkor még véletlenül sem.)

    Nekem mindig ilyen betoji madárkáim vannak...
    Pedig ezek a mostaniak vagányak voltak pici korukban...
    Lehet, hogy én fertőzöm őket? :-))

    VálaszTörlés
  15. Van egy olyan mondás, hogy előbb-utóbb a gazdi elkezd hasonlítani a kutyájára. Úgy látszik, hogy ez a madarasoknál pont fordítva működik: a madár kezdi fölvenni a gazdi tulajdonságait :o))
    A te blogodban majd megmutathatnád, hogy hol található a "fészek". Mert én sehogy nem vagyok képes fölfedezni.

    A cica Ágié. Úgy találta a kocsija alatt kuporogva, pár hetesen egy parkolóban az autósztráda mellett. Valaki kidobhatta az autóból. Azóta is végigsírja az utat a kocsiban, ha mennek vidékre a szüleihez. Pedig valószínűleg fajtatiszta cicus. Hatalmas fülei, extra hosszú lábai vannak. És azzal cukkolják, hogy éhezteti, mert nagyon vékony testalkatú. Viszont rettenetesen mozgékony. Már rengeteg jelentkező van a leendő kölykökre. Csak hát vigyázni kéne, hogy rövid szőrű, és lehetőleg ne hájasodó kandúr legyen a párja. Esetleg sziámi, mert ők is hasonló testalkatúak. Most egyelőre fogamzásgátló tablettát kap. A doki azt mondta, nem szabad kipakolni addig, míg legalább egy almot föl nem nevel.
    D.e 10-kor kezdtem a választ. Most már azért csak elküldöm. :)


    VálaszTörlés
  16. Az odú egy közönséges, ronda fadoboz, Andi, a kalitka oldalára akasztva.
    Mármint az oldalsó ajtajára... Magányos vagy fiatal madárkáknak oda szokták akasztani a fürdetőt, párocskának meg az odút, amikor itt van az ideje. (Egy évben két fészekaljnál többet nem enged fölnevelni egy rendes gazdi - a születésszabályozás pedig úgy történik, hogy eltünteted az odút.)

    Legtöbbször furnér lemezből készül ez a jeles dobozka, és különös jellemzője, hogy tíz esetből kilencszer olyat találsz az üzletekben, ami vagy méretre, vagy minőségre nem felel meg. Hogy én már hány délutánt töltöttem el a különféle odúk használhatóvá tételével, azt el se bírod képzelni!

    Hogy mégis hogyan néz ki az odú, azt láthatod az alábbi linkeken:

    http://csivicsuvi.blog.hu/2013/04/28/22_odumustra

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2008/03/30/SZTRAJK/

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2008/04/05/DONCI_BABA_VILAGOT_LAT/

    Amit a macsek fogamzásgátlásáról írtál, attól föláll a szőr a hátamon - de hát nem vagyok macskás, előbb majd rákérdezek megbízható helyeken, mielőtt nagyon fölháborodnék. De nincs kizárva, hogy tán állatorvost kéne váltani... :-((

    VálaszTörlés
  17. Faluhelyen, főleg erdő közeli településeken a macska nagyon hasznos állat, bár"fogyóeszköznek" tekintik. Rengeteg a természetes ellenségük: róka, nyest, görény, stb. előszeretettel pusztítja az almot. Aztán ott vannak a ragadozó madarak . mikor már nagyobbacskák. De városon gyakorlatilag nincs természetes ellenségük. Így aztán rengeteg a kóbor, csontsovány, rühes macska. Betegségeket terjesztenek.
    A fogamzásgátló tabletta nem biztonságos. A gazdi csak akkor adhatja be neki, amikor már tüzel a cica. A lakásban tartott macska ilyenkor gyakran kiszökik, és máris kész a baj.
    Ráadásul, amelyiket nem engednek ki soha, azoknak gyakran levágatják a karmait.(Hiába vesz a gazdi kaparófát, elkerülhetetlen, hogy ne a bútorokon élesítse a karmait .) Ha kiszökik, és nem tud fára mászni a kutyák elől, azok széttépik a szerencsétlent.
    Nálam is kijárhatott a cicám. Szerintem állatkínzás nem kiengedni. Azért is választottam kandúrt. A kijáró cicáknak eszükbe sem jut tönkretenni a bútort. A leghumánusabb megoldás a városban szerintem is a -igaz, nagyon drága- műtéti megoldás. 30-35ezer forintot kérnek érte általában. És bár macskánál nem kötelező, a lelkiismeretes gazdi a macskabetegségek elleni oltásokkal együtt veszettség ellen is beoltatja a kedvencét. Akinek nincs pénze műtétre, az többnyire szülés után vízbe folytja a kölyköket, vagy -ha erre képtelen-, kidobja valahol, bele sem gondolva, hogy mit tesz.

    A lakásban, vagy kertben tartott kutyusoknál meg a fiúkkal van a gond. Párzási időszakban gyakran "világgá" mennek. Ha a gazdinak szerencséje van, megtalálják, és beviszik az állatorvoshoz, és a csip alapján hazakerül. Amíg ez a lehetőség nem volt, jobb esetben menhelyen megtalálta. Rosszabb esetben elüti egy autó, és meghal. Nekünk 2 kutyánk is szétszedte a kerítést, és kocsikerék alatt végezte. Pedig,- nagytestű kutyák lévén-, jártak iskolába, és fegyelmezettek voltak.
    Pároztatásra pedig csak a sokszorosan díjnyertes kutyáknak van esélyük. Igaz, ez sem védi meg őket.

    Doni is kibontotta nagyon sokszor a kerítést. Nekünk szerencsénk volt, mert mindig épen került ki ezekből a kalandokból. A sokadik szökése után nekem is be kellett látnom, hogy az egyetlen megoldás a kasztrálás.
    Lánykutyát meg a tüzelés időszakában, ha beengeded a lakásba, "pelenkázni" kell. Ez szóba sem kerülhetett nálunk.

    VálaszTörlés
  18. Persze, ezt mind tudom én is - csak azt nem értem, miért nem lehet szülés előtt kipakolni a cicust. Számtalan macskás ismerősömnél magától értetődően, mindjárt az ivarérés után megvolt ez a műtét - és egyiknek se mondták, hogy előbb szülnie kéne az érintettnek.

    Írtam egy nagyon értelmes, helyes állatorvos házaspárnak, akik maguk is számtalan kutya és macska tulajdonosai (gyerek nincs :-)), most várom a választ. A fogamzásgátló még embernél sem veszélytelen - hát még egy szegény kis állatnál!

    VálaszTörlés
  19. Képzeld: a FREEBLOG megint küld értesítést a kommentekről!
    Egész véletlenül vettem észre... Csak persze kommentet nem ír senki...
    Úgy látszik, ma ilyen napom van...
    Milyen is lehetne más, mikor egész nap a guta ütögetett, hogy megint sütött ezerrel az átkozott napocska? Nekem ilyenkor semmi se sikerül.
    Az előbb küldtem egy levelet valakinek, még az is visszajött...
    És ez így is fog maradni, míg véget nem ér végre ez az istenverte nyár. :-((

    VálaszTörlés
  20. Egyes orvosok cicánál is, és kutyánál is azt javasolják, hogy egy almot feltétlenül föl kell nevelniük. Valami hormonális "izével" magyarázzák. Állítólag jelentősen lecsökken az emlőrák veszélye, ha egyszer már szoptattak.
    Egyébként, aminek sosem tulajdonítottam jelentőséget (csak most emlékszem rá, hogy cicaügyben szóba jött D) úgy gondoltam, hogy csak propaganda a tápszerek ellen, a szoptatás javára, hogy nem csak a gyerek immunrendszerének a kialakulását segíti, ha minimum 3-4 hónapon át szopik a baba, de az anyák emlő- méhnyak-és petefészek rákjának kialakulásának veszélyét is 60-70%-kal csökkenti.

    Zolikát 2 naposan átvitték a Tűzoltó utcába, (8 hónapra, 2750grammal született ; besárgult, meg valami probléma volt kettőnk vércsoportjával -nem tudtam megérteni, a sokk annyira hatalmába kerített). 3 hét után tudtam csak hazahozni. Addig szinte éjjel-nappal fejtem a tejet. Csak cseppek jöttek. 70-80 grammot tudtam csak bevinni neki. Anyu mondta, hogy adjam fel. Ő sem tudott szoptatni engem, mert szülés után fél évig élet és halál közt lebegett, mégis itt vagyok.

    De megérte. Imádtam szoptatni.
    9 hónapos volt, mikor egyik pillanatról a másikra nem fogadta el. Annyi tejem volt, hogy a kutya -ugyanazon a napon született,mint Zoli (ezért is választottuk)- és a macska is anyatejet ivott Zoli mellett. Alig tudtam elapasztani. Még 2 év múlva is megindult a tejképződés, ha csecsemőt hallottam sírni.
    Szerintem én írtam neked, bár lehet, hogy az tegnap volt?
    Tegnap este már nem tudtam ráülni a rendes WC-re. Muszáj volt egész éjjel a szoba WC-t használni. Meg megint elgyengült a jobb kezem. Alig tudom elfordítani a kulcsot a zárban. Egyszer már volt ilyen, hónapokkal ezelőtt. Szerencsére akkor rendbejött. Remélem, most sem fog pár napnál tovább tartani.

    VálaszTörlés
  21. Átküldtem a FREEBLOG-on talált E-mail címedre a doktornő levelét, amit a macskás kérdésemre válaszolt. Ez a nő nem akárki, lehet hallgatni rá.
    (Amellett egy végtelenül kedves, közvetlen, abszolút normális valaki, egyáltalán nincs elszállva magától - pedig magas polcon van az Állatorvosi Kamarában. A férje is egy fantasztikusan jó fej, ő is állatorvos.)

    Nem csodálom, hogy romokban heversz...
    Hogy ez a mostani időjárás nem normális, az nem csak az én flúgom.
    Annyi mentőt hallok szirénázni a Kerepesin napok óta, hogy mindig azt hiszem, valahol a közelben tömegkatasztrófa történt. Pedig nem... Csak ezt a hülye meleget nem bírják a népek.

    Hidd el, hogy te is mindjárt jobban leszel, ha megjön végre a normális ősz!
    Ez a mostani idő még azt is hazavágja, akinek egyébként semmi baja.
    Elmúlik, meglátod! Drukkolok és remélem, hogy minél hamarabb.

    VálaszTörlés
  22. Megkaptam, köszi. Ági , ha minden jól megy szombaton megy le Babos-hegyre, és hétfőn, vagy szerdán jön hozzám. Még nem pontosítottuk, hogy melyik nap. Akkor majd megmutatom neki az e-mailedet. Szerintem örülni fog, hogy nem kell egy 28m2-es lakásban kölykökkel foglalkoznia. Eszébe sem jutott volna ilyen mini lakásban macskát tartani, de autópálya mellett, zuhogó esőben nem volt szíve otthagyni a csöpp cicust. Úgy tervezte, hogy leviszi a szüleihez. Ott eggyel több, vagy kevesebb állat nem számít. Csak hát épp a szüleitől hazafelé találta. És mivel havonta csak egyszer látogat haza 3-4 napra, a következő látogatásig annyira hozzánőtt, hogy semmi pénzért nem adta volna oda. No, meg közben annyira el lett kényeztetve, hogy a tanyasi, kemény életet szerinte nem tudta volna megszokni a kisasszony, mint ahogy a te madaraid is boldogtalanok lennének egy tenyészetben.

    VálaszTörlés
  23. Te még ilyenkor ébren???
    Eszembe se jutott visszajönni, mondván, hogy úgyis alszol... :-))
    Merő véletlen, hogy mégis ide keveredtem.

    Bizony, a cicusnak is jobb lesz, szerintem, ha letudja egy életre a tüzelés gondját.
    Millió macskát imádtam közelről (mindig macskabolond voltam, csak anyám nem engedte, hogy tartsak), és közülük a legtöbb kisasszonyt kipakolták, de egyiknek se lett belőle semmi hátránya. Nem mondom, hogy a műtét egy fáklyásmenet - de megéri szenvedni (persze én könnyen beszélek...), mert utána viszont sokkal nyugalmasabb az élet.

    Ha gondoljátok, Maritól szívesen megkérdezem azt is, hogy kit ajánl.
    Ez nyilván attól is függ, hogy Ági hol lakik.

    VálaszTörlés
  24. Azt hiszem, hogy a szüleinél tervezi elvégeztetni a műtétet. Jár ki hozzájuk rendszeresen állatorvos. Nagyjából 1000 birkát tartanak.a szülei. A kutyáikat, macskáikat grátisz kezeli , oltja az állatorvos.

    VálaszTörlés
  25. Egyébként igazad van, rendszerint fél 12-kor már lefekszem, de most valamiért a szokásosnál is nagyobb fájdalmaim vannak. Őszintén szólva félek lefeküdni. Ülve elviselhetőbb!

    VálaszTörlés
  26. Jaj, te szegény!
    Én még bírnám veled egy darabig, de hát itt vannak a madárkák...
    Tiszta állatkínzás, amit művelek velük, mert amíg kattogok és világítok, csak nem tudnak rendesen aludni.
    Egyébként épp azon csodálkoztam az előbb, míg tettem-vettem a konyhában, hogy nem vagyok álmos. Azért ilyenkorra már el szoktam pilledni...

    Nem tudom, mi jöhet még (állítólag vasárnapig tovább melegszik az idő), de egész biztos, hogy az kavar meg mind a kettőnket, amit az időjárás-felelős kitalált a szórakoztatásunkra. Te attól fájsz, én meg attól nem fogok tudni aludni. (Amúgy az alvás világbajnoka vagyok, nyolc-tíz órát simán alszom mindennap. Azért nincsenek délelőttjeim. :-)))

    Úgyhogy mára (azaz tegnapra) búcsúzom is, mert ezt nem lehet csinálni két ártatlan kis szárnyassal, amit én művelek. Aludni nem biztos, hogy rögtön fogok - majd gondolok rád, hogy jobban legyél. Meglátod, ha bejön végre a hideg, táncikálni fogsz!

    VálaszTörlés
  27. Na mi van, Andi?
    Szenvedsz, vagy ünnepet tartasz?
    Vagy mind a kettő?

    VálaszTörlés
  28. Egyik sem. Szinte egész nap itt volt Zoli, aztán fél 6-kor indult a temetőbe.
    én meg nekiestem a fecebookot nézegetni, de este 8-kor már én is ágyban voltam. Ide be sem néztem.

    VálaszTörlés
  29. Idemásolom neked, amit a kommentedre válaszoltam a saját blogomban, mert onnan kitöröltem az egész bejegyzést, egyelőre. (Lett helyette másik.)

    Így van, Andi, ahogy mondod. Nálam se működik semmi - EXPLORER-ben pedig egyáltalán elő se jön a blogom.

    Hajnali ötig játszadoztam a bloggal, negyed hatkor feküdtem le, mert nekem mindenáron zene kellett.
    Csakhogy a zene sehogy sem akart sikerülni...
    Végül már csak az volt a baj, hogy túl nagy volt a fájl, nem vette be a FREEBLOG.
    Erre lebutítottam egy átalakítóban, hogy kisebb legyen - de vélhetően pont ez volt a baj.
    Valami olyasmit írt ki nekem az EXPLORER, hogy a keresett oldalon van egy script, aminek túl kicsi a sebessége, és tönkretehetem vele a gépemet. Lehet, hogy megtörtént, mert a többi blogom se működik, csak részben.

    Mint látod, most már kitöröltem mindent, ami gyanús lehet - de hiába.
    Nagy kérdés, hogy elég lesz-e a FIREFOX-ot újra telepíteni, vagy tényleg az egész gépet tönkrevágta.

    Ezt küldte nekem Csipike és Csupika ajándékba, halottak napjára.
    Vagy a többi halottam jelezte, hogy ők is itt vannak, nem csak Csipike és Csupika. :-((

    VálaszTörlés
  30. Ági: Ma reggel megnéztem az új bejegyzésedet. Írtam is, hogy nekem semmi nem működik. Fél órája még kínkeservesen meg tudtam nézni az utolsó előtti bejegyzésemre adott válaszodat. Gondoltam, azért írok a "szolgálati közleményben neked, de már hiába kerestem. minden eltűnt. Szerintem kár szenvedned a freebloggal. Térj vissza a másikhoz.

    VálaszTörlés
  31. Nem a FREEBLOG-gal van a baj, Andi: én rontottam el valamit.
    A CSIVICSUVI blogban is eltűntek a számlálóim...

    Nálam működik azért a kommentelés, csak elég lassan jön be az oldal.
    Az éjszakai bejegyzést azért nem találod (amint már írtam is), mert kitöröltem - így a hozzá tartozó kommentek is elvesztek. Azért másoltam ide neked, amit eredetileg magamnál írtam, válaszul.

    VálaszTörlés
  32. Minden helyreállt, Andi, mire hazajöttem a vásárlásból - pont olyan érthetetlenül, mint ahogy elromlott. Fogalmam sincs, mi történhetett - de most már nem is fontos, hogy tudjam. Csoda történt, mondjuk így... :-))

    Remélem, te is úgy látod, ahogy én.
    Nálam minden a legnagyobb rendben van - de persze a zenét nem teszem vissza, sőt a feliratot is sajátra cseréltem. Nem olyan szép, de biztonságos.

    Baromira belefáradtam ebbe a sok izgalomba - plusz, hogy negyed hatkor feküdtem le reggel. A szomszéd néninél már csörgött a telefon, mert hogy ő koránkelő... :-))
    De azért a vásárlást is elintéztem, meg vagyok elégedve magammal.
    Most már csak falni kéne valamit végre - de arra valahogy soha nem marad idő. (Naná - mert tele hassal nem lehet a géphez ülni.)

    VálaszTörlés
  33. Azt elfelejtettem mondani, hogy mind a két blogomhoz kreáltam karácsonyi és mikulási visszaszámlálót, még tegnap. Légy szíves, tekintsd meg őket! Kint vannak oldalt, a különféle dobozok között. Különösen a CSIVICSUVI-é nagyon édes lett. Jó kis gicsók. :-))

    Közben az jutott eszembe, hogy talán nem is nálam volt a hiba éjjel meg ma délelőtt, hanem a UPC-nél. Vagy ez hülyeség?
    Másképp nem tudom mire magyarázni, hogy tökéletesen helyre állt délutánra minden, anélkül, hogy én bármit is tettem volna ennek érdekében (a sírdogáláson kívül).

    VálaszTörlés
  34. Én is UPC-s vagyok. Nálam minden rendben volt. Csak a facebook akadozott ma reggel is, meg tegnap is. De sokaknak volt problémájuk a napokban, akik egészen biztosan nem UPC-sek. Mikor nálad minden eltűnt, megnéztem az én freeblogomat is, mert kicsit megijedtem, de nálam minden rendben volt.
    Majd holnap megnézem a tieidet. SOS-ben idehívtam Zolit, épp most érkezett, mert nem vagyok igazán topon, és segítenie kellett. Szegényt nagyon sajnálom, mert állandóan ide kell rángatnom.

    VálaszTörlés
  35. Nagyon is elképzelhető, hogy mégiscsak én rontottam el valamit.
    Csak azt nem értem, hogy mitől jött helyre...

    Szegény Andi... Borzasztóan sajnálom, hogy rossz napokat élsz.
    De úgy repül az idő: mindjárt itt lesz a január meg a február!
    Nekem van csípő protkós ismerősöm (biztos neked is): kutya baja, épp csak kicsit biceg, de amúgy él, mint hal a vízben.
    Így lesz veled is, meglátod!

    VálaszTörlés
  36. Az is elképzelhető, hogy a géped bolondult meg egy rövid időre :))

    Nekem is van jó néhány ismerősöm csípő- és térdprotézissel is. Még 80 év fölöttiek is.
    Amikor a lábamban csinálták az ínműtétet, többeket is műtöttek aznap csípővel. Ezek a műtétek 55 percesek voltak, és már másnap felkeltek, és látszott, hogy teljesen másként jártak, mint ahogy bejöttek. A fájdalom is eltűnt.
    De sajnos az én esetem nem ilyen egyszerű. Nem véletlen, hogy két orvos sem vállalta a műtétemet, a nagy rizikó miatt. Ez az orvos is megmondta,hogy nem 55 perces lesz a műtét, hanem legalább 4-5 órás. Utána 3 hét az intenzív osztályon, mozdulatlanul fekve - már, ha túlélem. Csak a gyógytornásszal mozoghatok, persze csak az ágyban. De olyan betegségeim vannak, hogy ezt nem tudja garantálni. Arra is felhívta a figyelmemet, hogy elég nagy a valószínűsége annak, hogy a szervezetem nem fogadja be a protézist. Akkor viszont el kell távolítani, és 20-22 centivel rövidebb lesz a jobb lábam, és teljesen merev. Azaz még kerekesszékbe sem tudok majd beülni, a fájdalmaim viszont remélhetőleg meg fognak szűnni.
    De nincs más választásom, mindenképp meg kell műttetni magam, mert így nem lehet élni. Gondolkodtam az öngyilkosságon, de nincs hozzá bátorságom. A műtét után, ha magatehetetlen leszek, viszont már alkalmam nem lesz rá.
    De persze reménykedni a nálam elérhető legjobb eredményben kell.

    VálaszTörlés
  37. Jaj, Andikám... ne haragudj!
    Az éjjel (hajnalban) már nem válaszoltam, mondván, hogy nem akarom elkapkodni.
    De most megint csak kapkodok, már rég máshol kéne lennem, mert sikerült ismét belegárgyulnom egy újabb feladatba, ami nem hagy nyugodni. Ilyenkor nincs evés, nincs alvás (még bagó se nagyon), néha még a madárkák ellátása is akadozik, mert meg vagyok őrülve, míg nyélbe nem ütöm, amit elterveztem.

    Mostanában nagy divat a "flow-élményről" beszélni: hát nálam ez működik, sőt más se működik, csak ez. Ilyen voltam világéletemben. Gyerekkoromban úgy kellett lepofozni az udvarra, mert ha rajtam állt, reggeltől estig rajzoltam vagy babaruhát varrtam, föl nem álltam volna az asztaltól világ kincséért sem. :-))

    Öngyilkosnak lenni nem olyan egyszerű - bár nem sokat agyaltam még ezen a témán.
    Gondolom, addig simán megy, míg kijelölöd magadnak az elviselhetetlent, hogy na, majd ha ez vagy az bekövetkezik, akkor véget vetek az életemnek. Csak akkor kezd bonyolulttá válni a dolog, amikor arról kell döntened, hogy akkor ma legyen, vagy inkább holnap... Nem is hiszem, hogy ép ésszel, hideg fejjel bárki is képes ilyesmire.

    Van egy esélyed, Andi - még ha picike is.
    Ha nem lenne, nem vállalt volna el az orvos.
    Ha az alternatíva úgyis az öngyilkosság, akkor végképp nincs mit vesztened.
    Műtét közben meghalni sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, mint saját magad elpusztításával próbálkozni. Ha meg mégis fölébredsz, akkor nyertél egy új életet, szenvedések nélkül - ami felőled nézve maga a mennyország.

    Nem hinném, hogy kilöki a szervezeted a protkót - hiszen már minden egyes sejtecskéd arra vár! Annyit szenvedett már ez a boldogtalan gépezet, ami a tested, hogy egyetlen alkatrésze sem fog tiltakozni a megváltó segítség ellen, meglátod! A dokinak muszáj riogatnia, mert ő saját magát (is) védi, a későbbi reklamációk ellen.

    Túl fogod élni, meglátod - és nem csak túléled, hanem utána boldog és tartalmas évek várnak még rád!

    Most viszont rohanok. Majd valamikor délután előkerülök - bár új bejegyzést akarok írni, megint el leszek foglalva hajnalig. De elhalasztani nem lehet, mert pont ma van hét éve, hogy ténylegesen elkezdtem írni a BABAGÁJ-BLOG-ot. (Az első két hét levelekből lett összeollózva, visszadátumozva.)

    Ötven nap múlva karácsony!
    Most én se várom úgy, mint máskor - de azért örüljünk neki! :-))

    VálaszTörlés