2013. november 12., kedd

kellemetlen eredmény

Tegnap délre megvolt már az érfestés. Akár haza is jöhettem volna 6 órakor.
DE...




Így néztem ki utána.
Az egyik csuklómon nyomókötés,  a másikon branül. Följebb az a barna folt a bal karomon az első, sikertelen branül beültetés "szétdrunnant" ér eredménye.

Mert sajnos  "DE"  az megint van :-(
Olyan katasztrofális állapotban van a szívem, hogy azonnali nyílt szívműtétet javasoltak.
De akkor a csípőműtétet el kellett volna halasztani - ha szerencsém van- " csak" fél évvel, ha nincs, akkor lehet, hogy 1 évvel is. Márpedig mikor volt nekem műtétnél szerencsém? Asasantint is abba kell hagynom, és helyette a szurit használni. Az anaszteziológus fogja eldönteni, milyen erőset használjak. Az egyetlen nap alatt kiürül a szervezetből.


Ez alatt a két nap alatt sok szörnyű sorsot ismertem meg: pl. annak az idős néninek az infarktusa, aki akkor kapta, mikor a SM-es lányát-a felfekvéses sarka elfertőződött, és végül le kellett vágni a lábfejét - meglátta megcsonkítva. Vagy az a hölgy, aki épp költözködéshez pakoltak, mikor kiderült a  18éves fiának a  vele született szívbaja - a gyerek rendőrnyomozói álmokat dédelgetett - munka közben kapott infarktust. Vagy az a fiatal anyuka, akinek nem tudnak donorszívet adni, mert vizesedik a tüdeje, így műszívet fog kapni. Reménykedik, hogy  túléli, legalább míg fölneveli .... A kicsi 3 éves. Ő 25, és egyedül neveli.
Én szerencsésebb vagyok. Nekem már sikerült fölnevelni a fiamat. Biztos lehetek benne, hogy megáll a saját lábán.
De az első történet komolyan megijesztett. Annak a nőnek is is vízhólyaggal kezdődött a sarkán.  Hogy nekem milyen hihetetlen szerencsém volt...


7 megjegyzés:

  1. Andikám - MUSZÁJ fölállnom innen, bármennyire is pötyögnöm kéne valamit ide.
    Most fejeztem be a saját mesémet, a madárkák még nincsenek lefektetve, én meg még nem ebédeltem. Most már lassan éhen pusztulok...

    Akárhogy is: örülj neki, hogy ezen is túl vagy!
    A mások bajait pedig ne képzeld a magadénak, hisz van neked is, épp elég!

    Majd jövök, ahogy tudok - de te addigra már aludni fogsz biztosan.

    VálaszTörlés
  2. Andi, ha bármilyen felfekvéses, vagy egyéb fekélyes, sebes, netán égési sérülésed lesz, szerezz be Lukács féle Kék Kenőcsöt. Ezerszer próbáltam már, TÖKÉLETES! Itt kapható: http://www.phytokert.hu/mintabolt/.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, RSZ az ötletet. Mielőtt lemegyek Debrecenbe a műtétre, előre beszerezzük. Jobb ezt előre, mint amikor már szükség van rá.. Minimum 1 hétig leszek majd az intenzíven hanyatt fekve. Csak a gyógytornász mozgathat majd. Kinéztünk egy viszonylag olcsó (30ezer Ft-os) matracot is, ami remélhetőleg megelőzi majd a felfekvést.
      A múltkori érműtétnél majdnem elkéstünk a sarokvédő beszerzésével. Már kialakult a sarkamon a vízhólyag, mire Zolinak végre sikerült megszereznie a megfelelő méretet. És szerencsére addigra még nem pukkadt ki, mert akkor biztosan felfekvés lett volna belőle, mert még napokig a hátamon kellett feküdni, és csak a sarkammal tudtam feljebb csúsztatni magamat az ágyon, mert persze folyton lecsúsztam az ágy végébe.

      Törlés
  3. Jól is néznénk ki, Andi, ha minden vízhólyagnak amputáció lenne a vége!
    A legtöbb simán rendbe jön, minden külön szerencse nélkül, mert EZ a normális, nem pedig az, hogy elfertőződik. Úgyhogy erre többé ne is gondolj!

    Akkor most végül is melyik lesz előbb? Marad a csípőműtét?
    Gondolom, igen - hisz az oldhatná meg az állandó fájdalom problémáját.
    Viszont ha "katasztrofális" a szíved állapota, nyilván nem tudnak altatni.
    Talán mégsem katasztrofális, csak rossz - ami persze szintén nem öröm.

    Mindegy már - bízd magad az orvosokra, mást úgysem tehetsz.
    Találtál most valakit, akiben bízni tudsz: innentől fogva övé a felelősség, te nyugodtan hátradőlhetsz, mert nincs más dolgod, csak hallgatni arra, amit mond.
    A mostani érfestés eredményéről értesült már? Mármint a doki, aki operálna...
    Majd az lesz a döntő, amit ő mond. Vagy nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági: Még nem küldtünk eredményt. 18-án lesz egy újabb katéterezés, és akkor megpróbálják kitágítani az ereket.( Ilyen állapotban az altatóorvos nem vállalná az altatást. Fölösleges lenne elküldeni az eredményt) Ha nem sikerülne, akkor jön a stent beültetés. Annál 1 évig még egy újabb vérhígító kell. De, de ha 2 hétre kihagyom az Asasantinnal együtt, és szúrom magamat, kicsit nagyobb dózisú vérhígítóval, valószínűleg meg tudják csinálni a műtétet a tervezett időpontban.
      A beavatkozás alatt tudok kommunikálni a szívsebésszel, mert ilyenkor nem altatnak, csak érzéstelenítőt adnak. Így egyetlen beavatkozás közben dönthetek, és megcsinálják.
      Persze a nyitott szívműtétre mély altatásban kerülne sor. Akkor kiiktatják a szívet, és géppel pumpálják a vért, amíg a szíven dolgoznak.
      De ha a stent beválik, még évekig kitolhatjuk ezt a műtétet .

      Cukorbetegeknél, és érszűkületeseknél nagyon veszélyes a végtagon a felfekvés. A sebeink nagyon nehezen gyógyulnak be, ezért nő meg az elfertőződés veszélye. Egy icipici seb is végtagvesztéssel járhat. Volt olyan ismerősöm, aki véletlenül elvágta az ujját. Ez normális esetben kicsit fáj, de nyomtalanul begyógyul. Nem így egy ilyen betegnél. Először csak az első ízületig kellett levágni, majd az egész ujját, néhány nap múlva a kézfejét, hogy megakadályozzák a vérmérgezést. Majd egyre feljebb és feljebb. 3 hónapon belül belehalt. Inzulinos cukorbeteg volt. Szerencsére már 80 év feletti.

      Törlés
  4. Jaj, Andi... ilyeneket ne is mesélj nekem, mert a frászt hozod rám!
    A látszat ellenére eléggé hisztis banya vagyok, bármilyen tünetet képes vagyok hallomás után produkálni. Amitől félek, azt meg pláne. :-))

    Ezt most nem értem.
    Úgy értsem, hogy a csípőműtét alatt tudsz beszélgetni a szívsebésszel?
    És ha úgy döntesz, egy időben megcsinálják mind a két műtétet?
    Biztos rosszul értem, mert ez egy elefántnak is sok lenne.

    A stent az olyasmi, mint a sönt a hidrokefál gyerekek fejében?
    Arra szolgál, hogy biztosítsa valamilyen folyadék szabad áramlását?
    Ha beválna és sikerülne, ez jó megoldásnak tűnik, átmenetileg.
    (Nem mintha jogom volna ebben véleményt mondani, hisz buta vagyok hozzá.)
    Az értágítással nem is kellene vacakolni... a stent biztosabb megoldásnak tűnik.
    Vagy nem?

    VálaszTörlés
  5. Rosszul értetted, Ági. A jövő heti beavatkozásnál tudok majd kommunikálni az orvossal.
    Csak akkor építik be a stentet, ha véletlenül nem sikerülne tágítással ideiglenesen javítani a keringést, mert a speciális vérhígító megvonása azért növeli a másik műtét veszélyét.
    Aztán ha a csípő protézis beültetésén túl vagyunk (az 3-5 órás műtét lesz, mély altatásban), akkor még mindig ráérünk a stentre, vagy a nyitott szívműtétre gondolni.

    Igen, a stent ugyanaz, mint a sönt, megtámasztja az érfalakat, és biztosítja a vér szabad áramlását.

    Bocsi a történetért, de te szerencsére nem vagy inzulinos cukorbeteg, és nagymértékű érszűkületed sincs. Úgyhogy ettől tényleg nem kell tartanod.

    VálaszTörlés